Hogyan változtatták át a videójátékok a futballszurkolók új generációját?

Brutálisan megváltozott a futballhoz való hozzáállás a digitális kultúrában. Ma már egyre több mindent online érünk el. Egyáltalán elérhetünk egy csomó mindent online: én most például egy német negyedosztályú meccset nézek, tükörsima minőségben.

Image result for fifa game bundesligaAzt gondolnánk azonban, hogy magát a futballélményt nem lehet teljesen inflálni a digitális keretek közé. Azt gondolnánk, hogy a legfontosabb továbbra is az, hogy élőben, a helyszínen nézzük kedvenceinket vagy legalábbis a helyi csapat meccseit, s végső soron a lényeg továbbra is a játékosok hús-vér valójukban. Ahogyan kevés annál jobb érzés van, amikor belerúgsz egy nagyot a labdában.

Aztán mégis, egyre inkább azt látjuk, hogy ez az élmény is digitálissá válik. Sokan már kizárólag számítógépes játékokon keresztül lövik a gólokat. Nyilván ennek a témának a – akár jótékony – társadalmi hatásait messzemenőkig lehetne csűrni-csavarni, a jól ismert generációs hisztibe torkollva. Nem is tisztje a honlapnak, hogy ebbe belemenjünk.



És végül azt vesszük észre, hogy felnő egy generáció, amelyik a játékosokat, legyen az a jelenkor sztárja vagy a múlt legendája, elsősorban a számítógépes játékból ismeri. Egy olyan generáció, amelyik ugyanúgy fel tudja sorolni a kedvenc bajnokságában focizók százait. De nem a meccsekről, hanem a játékosok statisztikáiból, kiket érdemes játszatni, kiket érdemes átigazolási listára tenni. Nem az alapján formál véleményt a Werder Bremen jobbszélsőjéről, milyen teljesítményt nyújtott az elmúlt 5 meccsen, hanem az alapján, milyen értékelést kapott a számítógépes játék készítőitől, illetve amikor játszott vele, belőtte-e helyzetet.

Image result for kid fan football

A legjobb bajnokságokban, így a Bundesligában is foglalkoznak a fejleményekkel: jól tudják és ki is mondják, hogy a jövő generációt annyira már nem érdekli a közvetítés, hogy leüljön 90 percre egy 0-0-s meccsre, így másféle, interaktív módon kell megfogni őket. A marketing már teljesen rátelepült erre, a játékosok is gyakran pózolnak a számítógépes képességeiket jelző táblával, a ligák hivatalos oldalai is szívják magukba a lájkokat ehhez hasonló posztokkal.

Igen, míg néhány korosztályban korábban még tátott szájjal nézted végig a meccset, hogy a kedvenced egy jellegzetes mozdulatát újra láthassad, addig felnövőben egy generáció, amelyik ugyanezeket már eleve – tehát ez a természetes számára – a Youtube videókban instant módon keresi meg magának.



Modern civilizációnk, pláne a viszonylagos gondtalanságban arra épülne, hogy minél több időnk jusson a lényegre. Magunkra, egymásra, a kapcsolatainkra, a dolgok megfogására és megnézésére, a világ felfedezésére, egy könyvre, egy játékra. Ehelyett leginkább azt látjuk, hogy a sok instant élmény lehetőségének rányékában a világunk a maga valójában és teljességében unalmasnak van titulálva.

Related image

Annyira elvárjuk, hogy az élmény készen legyen odatéve elénk, egyfajta elixírként, hogy végül megfeledkezünk arról, hogy a lényeg éppen az lenne, hogy az élményt mi magunk szerezzük meg. Meg fogjuk találni. Akkor is, ha ezer oldalas könyv nagyobbik fele unalmasnak látszik, akkor is, ha a domináns csapat kivárásra játszik; akkor is, ha élőben kell várni a zenekar beállására, és még az is lehet, hogy nem fogják lejátszani a kedvenc számunkat, szemben a Youtube-bal, ahol annyiszor hallgatod újra, amennyiszer akarod. És szemben a Facebookkal, ahol nyugodtan félbeszakíthatod a beszélgetést (AFK), ha unalmasnak titulálod, felállhatsz, nézegethetsz mást a telefonodon; a való életben pedig “kénytelen” vagy a beszélgetőtársadra fókuszálni. És pont ez lenne a lényeg, hogy próbáljunk meg az aktuális élményre fókuszálni, megéri.

És ugye ez visszacsatol a cikk elejére, hogy nekem sem meccsnézés közben kéne cikkeket irogatnom, különösen nem a magas lóról.