“Heynckes altatót is reklámozhatna”

Ebben az évtizedben a Bundesliga mentes volt az izgalmas bajnoki hajráktól. De nem mindig volt ez így. 1989 tavaszán a Köln és a Bayern nézett farkasszemet a Salátástálért. A küzdelem nemcsak a pályán zajlott.


1989. május 20-án a ZDF szokásos szombat esti műsorában Christoph Daum akkori kölni edző illetve Uli Hoeneß Bayern-menedzser vívott szenvedélyes vitát egymással, Jupp Heynckes (edző, Bayern) illetve Udo Lattek (sportigazgató, Köln) társaságában. A vita apropóját Daum azon kijelentései adták, melyeket Jupp Heynckesszel szemben engedett meg magának.

A magyar feliratot tartalmazó videó a beszélgetés legérdekesebb beszólásait tartalmazza. A videó mellett Christoph Daum oldaláról világítjuk meg a történéseket – a kiegyensúlyozottság jegyében. 🙂

Christoph Daum, az 1988/89-es idény különleges volt az 1. FC Köln számára. Majdnem legyűrték a Bayernt a bajnoki versenyfutásban.

„A bajorok már behozhatatlan előnyt szereztek és szinte biztos bajnoknak számítottak. Valóban jó focit játszottunk ebben a szezonban és mi voltunk az ő üldözőik. A végén több oldalról is megkaptam, hogy nem szabadna harc nélkül feladnunk, és a Bayern konkurenseként kellene viselkednünk. Elfogadtuk ezt a szerepet. Akkoriban azt mondtam: ha nem fúj a szél, elmarad a regatta. Az előfeltevés szerinti szelet én magam keltettem. Nyilvánosan is azt mondtam, hogy még befoghatjuk a Bayernt, amit a legtöbben csak egy kényszeredett mosollyal fogadtak. De ténylegesen izgalmassá tettük a bajnokságot. A bajorok idegessé váltak és meglepetésre meccseket vesztettek el. Mi megnyertük a meccseinket és lassacskán feljöttünk rájuk.”

Két pontra olvadt az előnyük és a 31. fordulóban Kölnbe látogatott a Bayern.
„Így van. Igazi harc volt a bajnoki címért. Ebben az időszakban újra és újra azért hívtak fel, hogy öntsek még egy kis olajat a tűzre. Sajnos fiatal edzőként hagytam elragadtatni magam, amit ma már nem találok jónak. A médiában ráadásul gyakran helytelenül adták elő, amit mondtam. A „Die Welt” című lapban pedig olyan kijelentések is megjelentek a Bayernről, amiket formálisan sosem tettem. Jogilag is felléptem ez ellen.”

A bajnoki küzdelem a Sportstudióban csúcsosodott ki.
Ennek volt egy előtörténete, amit kevesen ismernek. Néhány nappal korábban Münchenben jártam, hogy Waldemar Hartmann „Blickpunkt Sport” című műsorában szerepeljek, ahol Uli Hoeneß-szel is találkoztam. Úgy hittem, hogy a részben igaz, részben pontatlan média-kijelentéseket tisztázhatjuk. A műsor után hajnalig elvoltunk még Waldi kocsmájában és beszélgettünk. Részletesen elmondtam Uli Hoeneß-nek az álláspontomat, részben bocsánatot kértem, de azt is elmondtam, ami nem tetszett. Egy nagyon nyílt és érdekes beszélgetés volt, azt hittem, hogy remekül megosztottuk gondolataink és egy kicsit közelebb kerültünk.”

Hogy jött mégis az újabb vita a Sportstudióban?
„Sokak számára meglepő volt, hogy bemerészkedtem Münchenben az oroszlán barlangjába. A médiában a vita győzteseként szerepeltettek. Pontozásos győzelem, ha úgy akarják, amit én sosem találtam ilyennek. Bernd Heller, a Sportstudio műsorvezetője ragaszkodott a szereplésemhez, mint később elmondta, Uli Hoeneß hívta fel őt ennek érdekében. a Sportstudióban végleg véget vessen a törkevéseimnek.”

És Ön kész volt arra, hogy leüljön vele?
„Egyáltalán nem, elsőre lemondtam. Nem akartam, mert a Blickpunkt Sportban már mindent közöltem. Legalábbis ezt hittem. Aztán Bernd Heller felhívta Udo Lattek, nem tudna-e engem meggyőzni a részvételről. Udo felhívott és felajánlotta, hogy elkísér engem, hiszen Hoeneß-t nagyon jól ismerte. Biztosított arról, hogy beavatkozik, ha kritikussá válna a helyzet. Elfogadtam, hiszen a szándékom az volt, hogy ne folyjak bele túlzottan a dologba.”

És ez nem feltétlenül sikerült.
„A műsor teljesen más irányt vett, mint reméltem. Rendkívül szenvedélyessé vált a dolog. Nem hagytam annyiban a másik oldal néhány kijelentését. És én is elragadtattam magam néhányszor, ami nem volt rendben. Hirtelen egy visszaszólogató helyzetébe kerültem.”

A vita csúcspontja az volt, amikor Uli Hoeneß felolvasta a Jupp Heynckesről elmondottakat. Sajnálja ezeket a kijelentéseket?

“Már Münchenben bocsánatot kértem Uli Hoeneß-től és Jupp Heynckestől a helytelen kijelentéseimért. Elmondtam Uli Hoeneß-nek, mennyire sajnálom, hogy egy feddhetetlen edzőt támadtam. Ilyet egyszerűen nem csinál az ember, és nem is fordul elő többször. Ezekért bocsánatot kértem. Pontosan közölten vele, mely kijelentések származtak tőlem és melyek miatt tettem jogi lépéseket. Átadtam neki minden kiadványt, és még inkább csalódott voltam, amikor hirtelen ismét szóba hozta.”

Jupp Heynckes többnyire csendben ült, Uli Hoeneß szállt szorítóba. Beszélt Heynckesszel is?
„Velem és a nyilvánosság előtt is mindig jól kezelte a helyzetet. Azt a benyomást keltette, hogy továbblépett a dolgon. Ezért sem kerestem a közvetlen kapcsolatot vele. Természetesen bocsánatot kértem tőle, ő pedig elfogadta azt. Azért, hogy támadtam őt, elsősorban az a helyzet felelős, amibe sodortam magam.”

Következő csütörtökön 3-1-re vesztettek a Bayern ellen. Kihatással volt az eredményre ez a vita?
„Egy mérkőzés kimenetele mindig sok faktoron múlik, sosem egydimenziós. Szerepet játszik a napi forma, a helyzetkihasználás és persze a kiinduló-helyzet. Nyernünk kellett, mert a döntetlen nem segített volna a két hátralévő meccs előtt. 1-1-nél Jürgen Kohlert is le kellett hoznom sérülés miatt, akkoriban ő volt a Liga legjobb védője. a másik oldalon Roland Wohlfarth remek formában volt, Jürgen Kohler lecserélését követően az utolsó percekben még kétszer betalált. Látja, a végeredmény mindig sok tényezőből következik. A Köln akkoriban hatalmasat teljesített. A bajnoki cím nélkül is.”

A cikk elsőként az fcbayernmunchen.hu oldalon jelent meg.