A futball az időjárás fogságában

Hónapokon át tervezed az álomesküvődet, majd a nagy napon leszakad az ég. Készülsz nagyban a kirándulásra, majd szombaton reggel strandlabdával a kezedben nézed az ablakon keresztül a vihart. Összeállítod a csapatod számára a mesteri taktikát, fel is tüzeled a játékosokat. Aztán félóra múlva már azt lesed, ahogyan a játékvezető a pocsolyába ejtegeti a labdát.

Image result for fussball regen

Ma már havazik, ez se kellemes, bár lehet szép. De hétfőn egész nap esős, borongós idő volt. Fritz Walter időjárás. Egy olyan elem, amely képes nemcsak a történelmet, hanem a fontos meccseket is befolyásolni. Bár a németek elég ütős taktikával mentek ki az 1954-es VB-döntőre, a rossz időjárás hiányában minimális esélyük lett volna. Leginkább semmi. Franz Beckenbauer szerint, ha 1974-ben a lengyelek ellen nem esik le annyi eső, akkor a németek nem jutnak be a VB-döntőbe.

Fesztiválokon szoktam ironizálni, amikor az eső miatt elmarad egy koncert, hogy ez szabadtéri sport. Kár hőzöngeni amiatt, mert lemaradsz a nagy nemzetközi bandáról. Ez az OPEN AIR velejárója. Ha úgy biztonságosabb, el kell menni a banda egyik klubkoncertjére. 

Ugyanígy a foci is szabadtéri sport. És annak is kell maradnia. Ez viszont belevon egy nehezen befolyásolható elemet: az időjárást. Pep Guardiolával kapcsolatban szoktam leírni, hogy neki egyetlen problémája van: hogy a meccseket le is kell játszani. Tökéletes taktika, tökéletesen számolva a lehetséges eshetőségekkel, változatos. De ami a pályán megtörténhet, az meg is történik.

Így eshet az eső, ami teljesen új mederbe viszi el a meccset. Szokták írni, hogy ugyanúgy befolyásolja mindkét csapatot az eső. Ugyanazok a körülmények. Ez részben igaz. Nyilván ennek van egy speciális esete, amikor télen kell déli csapatoknak északon és keleten játszaniuk. Ott egyértelmű hátrányt jelent. De két szomszédos játékost is máshogyan befolyásol az időjárás. Valaki a hideget nem bírja, én például a 40 fokos hőséget nem tudom már tolerálni, de a mínuszt simán.

Image result for world cup 2018 rain

Itt viszont nem erről a szempontról van szó. Hanem arról, hogy az erőkülönbségeket máshogyan befolyásolja az időjárás. Vegyük ennek a szélsőséges esetét: amikor havazik, havas a pálya és sárga labdával játszanak. A taktikából semmit nem lehet megvalósítani, és a technikai fölény is a nullára csökken. Eltűnnek azok a különbségek, amiknek döntőnek kellene lenniük. Eltűnnek azok a különbségek, amik alapján meg tudnánk mondani, melyik csapat a jobbik. Ugyanazok a körülmények. De a jobb csapat munkáját aláássa, a rosszabb csapat számára pedig ez teremt esélyt. És nem a taktikai vagy technikai felkészültségük.

Persze az időjárás utat nyithat a kreativitásnak is. Ilyen a szél kihasználása. Tipikusan hátszél esetén a távoli lövések. Számomra legjobb példa 2010 márciusában a Bayern München firenzei játéka és góljai.

Image result for schnee fussball