Elfogytak a német kifogások az angol focival szemben

Lehet, hogy az angoloknak 55 évet kellett várni egy újabb kieséses sikerre a németekkel szemben. Lehet, hogy az angolok 90 év alatt egyetlen döntőt tudnak felmutatni a nagy tornákon – azt is szabálytalan góllal megnyerve. De a jelenben élve ez vajmi keveset számít.

Bayern & Germany's tweet - "#ENG " - TrendsmapMiközben szisztematikusan épült le a német szövetségi és válogatott munka, folyamatosan vesztette el kapaszkodóit a német futball az angolokkal szemben. Ugye az angol futball a befektetők okán óriási előnyben áll. Szívja magába a kiváló játékosokat, s úgy tűnik, hogy a kihívók közül a két nagy spanyol visszaesik, a Juventus nem tudta befutni azt, amire az elmúlt évtizedben alkalmas lett volna, a PSG még nem tudta megtenni a nagy lépéseket, a Bayern Münchennél pedig minden hétre jut egy “pénzügyi okokra” való hivatkozás. Erős az esély, hogy a koronavírus okozta üzleti válság csak még jobban kinyitja majd az ollót.
1. Ennek ellenére hosszú időn keresztül lehetett nevetni azon, hogy angolok az óriási pénzügyi forrásaikat a pályán nem tudták érvényesíteni. Ennek most már vége. Három szezon alatt 2 angol házidöntő volt a BL-ben, 4 különböző csapattal, mellettük további kettő bejutott az EL-döntőbe is. Hat döntőző csapat. Németországban 20 éves távlatban 4 különböző csapat tudott döntőzni.
2. Visszatérő hivatkozás lehetett, hogy ugyan a klubfociban ott a pénz, de a sok külföldi igazolás miatt a válogatottjuk semmire sem megy.
3. Ez megszűnt hivatkozás, hiszen az angol foci ontja magából a tehetségeket, akik aztán lehetőséget is kapnak a Premier League-ben. Nem kétséges senki számára, hogy az idei EB-n az angol keret szélesebb, mint a német keret volt. Musiala, aki imádnivaló és több lehetőséget érdemelt volna akár már az idei EB-n is, az angoloknál nem lett volna kerettag. Oké, ez lehet, hogy szélsőséges példa. De a kispad és a nézőtér között lavírozó Sancho már kevésbé.
4. De erre még mindig lehetett mondani, hogy jó neveből áll a válogatott, de azt még igazolni is kell a pályán.
5. Egyelőre a nagy siker várat magára – a VB-negyedik helyet német szimpatizánsi szemmel egyáltaán nem tekintem nagy sikernek -, de jelenleg már ott állunk, hogy az angol válogatott meg tudta mutatni, hogy jelenleg jobbak a németeknél. Máshogy fog kinézni a Nationalelf Hansi Flick vezetésével, de kedden koraeste a két biztonsági játékot kimaxoló csapat közül az angolok kétszer mattolni tudták a német védelmet. Számomra nem kétséges, hogy megérdemelten jutottak tovább. A kölcsönös állóháborúban úgy tudtak kétszer áthatolni az ellenfél védelmén, hogy a befejezés is sikeres volt.
Szóval míg az angolok ülnek a pénzben, élvezik a klasszisokkal teletűzdelt bajnokságukat, mely erejéről a nemzetközi kupa mértékadó visszajelzést ad, s közben számtalan tehetségük egy erős csapatba formálódva most már minimálisan – még ha ki is esnének a következő körben, akkor – is túl tudtak lépni a saját árnyékukon. Addig most a németeknél van olyan érzése a mezei fotelszimpatizánsnak, mintha lépésről lépésre leépült volna a szakmai háttér, kiengedve a gyeplőt a kézből.