CONIFA: Felvidék és Székelyföld is a VB-mezőnyben

211 válogatott vágott neki a 2018-as világbajnoki kampánynak. Közülük 32 csapatnak van még esélye arra, hogy idén nyáron Oroszországban révbe érjen.

A világbajnokság június 14-én fog startolni, élesben láthatjuk majd a német, a francia, az argentin vagy épp az angol válogatottak teljesítményét. A tornát rajtját megelőző szűk két hétben azonban olyan válogatottaké lesz a főszerep, mint Kiribati, a Man-sziget, Tibet, Abházia, Felvidék vagy Székelyföld.

Május 31. és Június 10. között rendezik meg a III. CONIFA Labdarúgó Világbajnokságot. A Conifa 2013-ban alakul, tagjai olyan államok, régiók, autonóm közösségek vagy hontalan népek futballszövetségei, akik nem nyertek felvételt a FIFÁ-ba.

 Hosszú folyamat eredménye, hogy egy állam futballszövetsége a FIFA tagja legyen. Többnyire egyértelmű a dolog, hiszen egy független államhoz egy szövetség kapcsolódik. De vannak olyan FIFA-tagok, amelyek nem függetlenek. Ilyenek például az Egyesült Királyság országai, melyek külön indulnak. De vannak olyan független országok is, amelyek nem tagjai a FIFÁ-nak. Ilyen például Monaco.

De az sem egyértelmű sokszor, mely ország számít függetlennek. Vannak rá általános kritériumok: területtel, népességgel és kormányzati hatalommal kell rendelkezni. De főleg az utóbbinak vannak fokozatai, és nem is egyöntetű az országok elismerése. Végső soron pedig azáltal lesz egy ország független, hogy a többiek akként ismerik el. Koszovót nagyjából 80 ország nem ismerte még el függetlennek, közülük 44-en kifejezetten ellenezték. Az ENSZ sem fogadta még el függetlennek, a NATO igen, az Európai Unió hallgatásban van. Futballszövetségét azonban a FIFA felvette soraiba.

Image result for conifa székelyföld felvidék

A CONIFA pont ezen közösségek számára jött létre, melyek kisebb-nagyobb vagy már egészen kiterjedt szervezettséggel rendelkeznek. Jelenleg 47 tagja van. Számunkra elsősorban az európai tagországok az érdekesek. Pláne, hogy Székelyföld, Felvidék (angol használatban: Felső-Magyarország), Délvidék, Kárpátalja illetve a Cigány válogatott is tag. Mellettük olyan, a függetlenségükért küzdő területek, mint Abházia, Nyugat-Örményország, Észak-Ciprus, Dél-Oszétia, Dnyeszter-menti Köztársaság. De érdemes megemlíteni Nizza megyét vagy Aquitániát. Az idei tornának Barawa ad otthont. A csapat a szomáliak londoni diaszpórája.

A londoni tornára 16 válogatott jutott ki. Székelyföld és Felvidék is.