Brutális támadás a Sporting Lisszabon ellen

A szurkolók a futball szerves részét képezik, a csapat részei. Ha a csapat nyer, vele együtt örülnek, ha a csapat nem nyer, akkor vele együtt szomorkodnak. Ha a csapatnál gondok vannak, minden tőlük telhető módon segítenek, ha kell véleményük hangoztatásával. Legvégső esetben obstruálva.

Image result for sporting attackA futball célja nem az emberi ösztönöknek a kiélése, a ’jogom van hozzá’ dekadencia hangoztatása. A futball célja, hogy a játékosom a megfelelő pillanatban belője a győztes gólt. És a győztes gólból eredő örömben osztozzon mindenki, aki tett a sikerért vagy legalábbis remélte. Mindenki, aki fontosnak tartja a csapat sikerét, aki a közösség részének tekinti magát, annak ez az egyetlen cél lebeghet a szemei előtt.

Szerencsére a futballban sok szép történetet találunk erre, így a klubszezon végén megint sok miatt büszkék lehetünk erre a sportra.

De sajnos mindig van, ami beárnyékolja. Amikor a futball már nem a futballról szól. Kedden délután 50 símaszkos, felfegyverkezett ’személy’ rontott be a Sporting Lisszabon edzőközpontjába. Ott törni-zúzni kezdtek, majd rátámadtak a Sporting játékosaira, edzőire, segédszemélyzetére. Az Interneten Bas Dost súlyos sérüléséről terjengenek fotók, amik igazolják, nem fogták vissza magukat a támadók. Lényegében a Sporting Lisszabont érte brutális támadás.


Még áprilisban, az Atletico Madrid elleni 2-0-s vereséget követően borította ki a bilit a klubelnök, Bruno de Carvalho, amikor a csapat pocsék teljesítménye okán 19 játékost is eltiltott a soron következő bajnokiról. Időközben már arról érkeztek hírek, hogy a játékosok többsége a fenntarthatatlan állapotok miatt a távozását készíti elő. A helyzet kaotikussá vált.

Múlt hétvégén pedig a csapat végleg lemaradt a Bajnokok Ligája indulásról, bajnoki harmadikként jövőre ’csak’ az Európa-Ligában indulhatnak. Ezen a héten azonban még lett volna esélyük megnyerni a portugál kupát, ezzel mégis eredményesen zárni a szezont. És akkor jött ez a támadás.

Aminek semmi köze nincs a futballhoz, semmi köze a szurkoláshoz, semmi köze a vélemény-nyilvánításhoz. Ami bűncselekmény.