Aki két meccset játszott egy nap alatt

Más csapatsportokhoz képest a futballban kialakult az a megoldás, hogy a profik két meccse között legalább 3-4 nap eltelik. Ezt a cserelehetőség korlátozottsága, a pálya nagysága, meg még több minden is indokolhatja.

Bildergebnis für mark hughes bayernKivételesnek számít, ha egy csapat, vagy épp egyetlen játékos ennél rövidebb időt kap a regenerálódásra. A futballnaptár letisztultsága miatt nincs is számottevő ok erre. Viszont előfordult a múltban olyan, hogy egy játékos még repülőre is ült azért, hogy ugyanazon a napon két csapatában is pályára léphessen.

És nem is az őskorban. Mark Hughes, a Bayern München wales-i játékosa csinálta ezt meg 1987. november 11-én.

Hughes 1986-ban igazolt a Manchester Unitedtől az FC Barcelonához. Társa volt ebben a másik kiváló brit játékos, Gary Lineker. Míg utóbbinak jobban feküdt a spanyol bajnokság, a wales-i csatárnak nem sikerült az áttörés. Ekkor jelentkezett be a Bayern München, amely kölcsön szerette volna őt venni. Hughes pedig rárepült a lehetőségre, hogy a BEK-ezüstérmes játékosa legyen.

Amikor Uli Hoeneß memedzserrel leültek, elmondta, hogy szívesen ráfeküdne a témára, azonban van egy válogatott meccse is, ami ütközik a Bayern soron következő kupameccsével: Wales Prágában játszik EB-selejtezőt Csehszlovákia ellen. Hoeneß erre: Mikor lesz a meccs? Hughes: 14.30-kor. Hoeneß: Akkor estére már ide is érsz.

A menedzser elrepült Prágába, a stadionban nézte meg, ahogyan Hughes és csapata 2-0-ra kikap. A játékos végigjátszotta a találkozót. Átöltözés nélkül elhagyta a stadiont, egy Ladával ment ki a reptérrel a reptérre, majd egy különgép indult útnak München felé. Kiemelendő, hogy a Vasfüggönyön át kellett visszaérniük. Az első félidőről le is maradtak. A másodikra viszont odaértek, Hughes pedig 57 percet töltött a pályán a Borussia Mönchengladbach elleni kupameccsen. 27-et a rendes játékidőben, majd 30-at a hosszabbításban. A Bayern 3-2-re győzött. /Előtte az Uerdingen bajnoki meccsen egyébként már bemutatkozott a bajorok mezében./