A triplázás kiváltsága

A Bayern 2013-ban történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy triplázni tudott. Sokszor járt már közel hozzá, végül több évtizednyi próbálkozás kellett ahhoz, hogy belépjen ebbe a kiváltságos körbe.

Triplázni az európai labdarúgásban az tud, aki egy azon tavasszal a nemzeti bajnokságot, a nemzeti kupát és a Bajnokok Ligáját (korábban Bajnokcsapatok Európa Kupáját) is megnyeri. Látszólag nem tűnhet olyan eget rengető feladatnak, hiszen a legnagyobbak valamelyike mindenképpen megnyeri a BL-t, Európa királya pedig papíron (!) hazájában is legerősebb.

Mégis eleddig mindössze hét klubnak sikerült tripláznia: Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999), FC Barcelona (2009), Internazionale (2010) és Bayern München (2013). Olyan csapatok, mint a Real Madrid, az AC Milan vagy a Liverpool, egyelőre nem. Sőt, ők hárman már mostanra elveszítették a lehetőséget, hogy 2015-ben átessenek ezen a tűzkeresztségen.

Ami mindenképpen kiemelendő, még egyetlen klubnak sem sikerült kétszer is tripláznia. Az pedig tényleg lehengerlő siker lett volna, ha például a Bayern Münchennek a tavalyi szezonban összejött volna az, hogy egymás után kétszer is triplázzon. Ráadásul nemhogy a triplázást, de még a Bajnokok Ligáját sem tudta egymás után kétszer megnyerni egyetlen csapat sem. Ennek fényében különösen meglepő, amikor egy „szimpla” duplázással és BL-elődöntővel (+ Európai Szuperkupa és klub-világbajnoki cím) záruló szezont követően az edző széke is szóba kerül. Hogy a méltatlan jelzők tömkelegébe ne is menjünk bele.

A triplázás cél, és nem elvárás. Amennyiben elvárás lenne, azzal éppen a 2013-as TÖRTÉNELMI sikernek a történelmi – magasztos – tulajdonságát kérdőjeleznénk meg. Csapatunk 2014 őszén mindhárom sorozatban elvégezte a házi feladatát. Amennyiben sérültjei visszatérnek és visszanyerik lendületüket, csapatunk ebben az évben is képes lehet arra, hogy bármelyik sorozatban (így egy mesés helyzetben akár egyszerre mindháromban) révbe érjen. 2015 januárjában ez a legtöbb, amiben bármelyik együttes reménykedhet.

Teljes kollekció

Van még egy kategória, ahol nemrégiben lépett be a kiváltságosok közé a Bayern München. Ez pedig azon európai klubok csarnoka, amelyek minden kiemelt trófeát: nemzeti bajnokság, nemzeti kupa, BL (BEK), Európa-Liga (UEFA-kupa, EVK, VVK), KEK, Európai Szuperkupa illetőleg Világkupa és/vagy klub-világbajnokságot megnyerték. Utóbbinál kiemelendő, hogy a FIFA által szervezett klub-világbajnokság a Világkupa örökébe lépett, hivatalosan azonban egy új sorozatról, egy új trófeáról van szó.

Ezt a hét trófeát együtt csak a Barcelona, Juventus, Ajax, Bayern négyes tartja a klubmúzeumában.

Ha pedig különvesszük a Világkupát és a klub-világbajnoki címet, akkor egyedül a Bayern rendelkezik a teljes kollekcióval. Csapatunk természetesen – a nem minden országban kiírt – ligakupát és nemzeti szuperkupát is elhódította már.