A Szuperliga tervezgetése helyett futballozni kéne

Az Európai Szuperliga létrejötte egy fix, minimálisan teljesítményorientált rendszert hozott volna létre a legnagyobb európai kluboknak. Lényegében egy szociális háló akkor is, ha egyébként ezen a szinten hozzá nem értők vezetik a klubot. Lehetőség arra, hogy kockázat nélkül lógathassák a lábukat.
Benfica vs Barcelona (3-0) resumen y estadísticas del partido | Champions | GolCaracol

Azért nevetséges, mert egyébként a Bajnokok Ligája is eleve minimális erőbedobással fix, kiszámítható lóvéval szolgál a legnagyobb kluboknak. Ehhez annyi kell, hogy legalább az első négyben legyenek a hazai bajnokságban, a BL-csoportot pedig túléljék. A Juventus – Barcelona – Atletico hármasnak ezt a szintet most nem sikerült megugrani.

Szemben például a Bayernnel, amelyik elvégezte a házi feladatot, maximális pontszámmal végzett csoportjában, így nemcsak biztosította részvételét az igazán izgalmas szakaszban, de a lényegi események kezdete előtt biztosította magának azt is, hogy az UEFA idén is jól ki fogja tömni pénzzel. Mindenféle csodateljesítmény nélkül – eddig.


2024-től egyébként még ekkora erőfeszítés se kell majd a könnyű pénzek begyűjtéséhez, mivel a svájci tabella biztosítja, hogy a sorsolás kevésbé számítson, hiszen azért idén például a Bayern csoportjában három “szuperligásnak” képzelt csapat is szerepelt, szemben az Atletico feladata könnyebbnek ígérkezett. Ezek az egyenlőtlenséget elvileg csökkennek. 2024-től ráadásul egy országból akár több csapat is szerepelhet majd.

Szóval ahelyett, hogy mesterségesen csutkára húznák az ollót a legnépszerűbb klubok és a többiek között, a legnépszerűbb klubok a pályán is mutassák meg az erejüket. Ellenkező esetben például a Benfica köszöni szépen, megérdemelten zsebeli be a skalpokat és a pénzt tavaly is, idén is. Már akinek a skalpját persze!