Történelmi lehetőség előtt a Tottenham Hotspur

Hajrájába fordul a Bajnokok Ligája idei idénye. Négy csapatnak maradt arra esélye, hogy magasba emelje a hőn áhított trófeát. Négy korábbi győztesnek és egy olyan csapatnak, amelynek ez a szint még szinte ismeretlen.

Bildergebnis für son tottenham dortmund

De csak szinte. A Tottenham Hotspur sokáig nem is szerepelt a figyelem középpontjában hazánkban. Különösen ennek az oldalnak az olvasói kötik össze Jürgen Klinsmann személyével. Nem is gyakran fordul meg a legrangosabb európai kupában, de a többiben is gyakorta elmaradoztak. A BEK-ben mindössze egyszer szerepeltek. Az 1961/62-es idényben az elődöntőig jutottak. Akkor a nagyágyúnak számító végső győztes Benfica gyűrte le őket. (a döntőben azért Puskás vágott egy hármas nekik)

2007 óta azonban minden évben ott vannak az európai porondon. Idén negyedszer – zsinórban harmadszor – pedig a Bajnokok Ligájában is. Tavaly a Real – Dortmund kettőssel szembeni csoport megnyerése után pechjükre a Juventusszal találták szembe magukat, végül éppen csak, de a nyolcaddöntő lett a végállomás.

Idén azonban már rá tudtak kapcsolni. A Barcelona, Inter, PSV hármassal szemben továbbjutottak a csoportból, majd a Borussia Dortmundot és a Manchester City-t kilökve jutottak el a legjobb négybe. Embert próbáló feladat, amit nagyszerűen oldottak meg. Az Ajax elleni elődöntőben pedig történelmi esélyt kapnak arra, hogy még tovább fokozzák.

Nem ez lenne egyébként az első európai döntőjük. Eddig négyszer fordultak már meg ilyen magasságban. Háromszor nyerni is tudtak. 1963-ban az Atletico Madridot verték 5-1-re a rotterdami KEK-döntőben, majd 1972-ben az UEFA-kupa elődjében a Wolverhamptont, 1984-ben pedig ugyanitt az Anderlechtet győzték le. 1974-ben a Feyenoord kifogott rajtuk az UEFA-kupában.

Ha úgy győztest avatnak, az az angol klubfoci hírnevét is tovább öregbíti. A magától értetődőn túl azért is, mert eddig messze az angol foci tudta felmutatni a legtöbb csapatot, amely megnyerte a BEK/BL-t. Hiszen eddig öt angol csapat is eljutott már a végső győzelemig (Liverpool, Nottingham, Aston Villa, Manchester United, Chelsea), míg Olaszországból (Juventus, Milan és Inter) és Németországból (Bayern, Dortmund, Hamburg) 3-3. Spanyolországból a Real Madrid és a Barcelona.