Megéri-e a Bundesligából a Real Madridhoz igazolni?

Hosszú út vezetett Robert Lewandowski számára, mire abszolút vezéregyéniséggé vált a Bayern Münchennél. A gólok az első pillanattól kezdve jöttek, jelenleg is jönnek, és jók a kilátások arra, hogy akár a legfontosabb pillanatokban is megjöjjenek.Bundesliga | Bayern Munich versus Real Madrid: Robert Lewandowski ...De sokáig kérdéses volt, mennyi időre tervez Münchenben. A másik oldalon pedig folyamatosan a Real Madrid jelent meg. Így volt ez a közelmúltban is, amikor a sajtóhírek szerint közel állt a váltáshoz, de így volt ez már a Bayernhez igazolását megelőzően is. A frissen nyilvánosságra került iratok szerint már csak az aláírása hiányzott arról, hogy 2013 és 2014 fordulóján megegyezzen a spanyolokkal. Akkori ügynöke azonban a német rekordbajnokot ajánlotta inkább számára, mondván visszalépést jelentett volna számára, ha nem egyértelmű elsőszámú csatárként kezdett volna új csapatánál. Az nem lehet kérdéses, hogy az elmúlt öt év alapján igazolta, hogy Európa legjobb befejező csatárainak egyike, talán a legjobb is, a Real Madridnál azonban hosszú éveken át a papíron nem csatárként szereplő, mégis a gólgyártásban kiemelkedő Cristiano Ronaldo révén már egy másik dudás is volt a csapatnál.

Pedig a kívülállók számára érdekes példa lehetett volna, mivel a Bundesligából érkező játékosok túlnyomó többsége nem tud érvényesülni a Real Madridnál. Valahogyan a spanyol bajnokság, és különösen a Real Madrid teljesen más közeget jelent a Bundesligához képest. Így volt ez Jupp Heynckes számára, aki a Real Madridot megelőzően már irányított európai klasszis csapatot. Míg azonban a Bayern Münchennél családias légkör uralkodott, ami a hasonlóan brutális eredménykényszert képes valamelyest csillapítani, addig a Real Madridnál tipikusan nem volt játékosok a klubvezetők és nincs is évtizedeken átívelő konszenzus közöttük. Jupp Heynckes szerint ez egy fő ok indok volt arra, hogy végül is egyetlen szezonja közepén már elvesztette a klubvezetők bizalmát, ahogyan ők is övét… Pedig elérte azt, amire 32 évig vártak, 1998-ban Európa csúcsára juttatta őket.És ez a mentalitásbeli különbség is szerepet játszhat abban, hogy az új évszázadban talán Toni Kroos az egyetlen, aki a Bundesligából érkezve igazi karriert tudott befutni a Real Madridnál. Korábban több német klasszis is megfordult náluk, Uli Stielike több, mint egy évtizeden keresztül játszott náluk, Paul Breitner, Günter Netzer és Bernd Schuster is próbálkozott. Az ezredfordulón Bodo Illgner évekig védte a madridiak kapuját.

2007 nyarán Christoph Metzelder, a német válogatott belső védője igazolt Dortmundból a Real Madridhoz, sérüléseinek is köszönhetően azonban nem tudta kiharcolni a kezdőcsapatba kerülést. A holland fogatot erősítette ebben az időszakban Rafael van der Vaart, aki 2008-ban a Hamburgot hagyta ott a spanyolok mítoszáért. Két év után azonban neki is mennie kellett.

 

Sahin dabei, Altintop nicht

Jobban sikerült Mesut Özil, valamint Sami Khedira madridi kalandja. Mindketten a 2010-es világbajnokságot követően igazoltak a Realhoz. Özil majd’ három évig, Khedira öt évig szerepelt a királyiaknál. Utóbbi Bajnokok Ligáját és klub-VB-t is nyert velük.

Közel sem volt ennyire sikeres Nuri Sahin, illetve Hamit Altintop, akik épphogy alig léptek párszor pályára Madridban.
Toni Kroos viszont az eddigi hat év alatt degeszre nyerte magát a Real Madriddal. Ezzel pedig minden idők egyik legsikeresebb német focistájává vált. Közben azonban elmulasztotta átvenni a karmesteri pálcát a Nationalelfnél, mely sok más hiányosság mellett hozzájárult a VB-címvédő 2018-as hatalmas fiaskójához. Kroos mellett azért volt még egy másik Bundesliga-igazolás, aki nagyot ment az évek során. Daniel Carvajal azonban spanyolként és Real Madrid-nevelésként csak papíron számított új érkezőnek. 2012-ben a Bayer Leverkusen nem kölcsönben, hanem új igazolásként szerezte meg őt, a Realnak azonban volt egy opciója a visszavételére. Amivel éltek is, Carvajal pedig a lehetőségekkel. Omar Mascarell már nem volt ilyen szerencsés. Őt is visszavásárolta a Real Madrid 2018-ban az Eintracht Frankfurttól. Azonban nyomban tovább is passzolta a Schalkénak.

A Frankfurtnál figyeltek fel Luka Jovicra is, aki Rebic és Haller társaként nemzetközi hírnévre tett szert. Első madridi éve viszont megfenekleni látszik.

A fenti felsorolásból az mutatkozik meg, hogy az eltelt elmúlt 20 évben a Real Madrid csak elvétve jelentett előrelépést egy Bundesliga-játékos karrierjében. Persze hozzá kell tenni a történethez, visszacsatolva az alapgondolathoz, hogy soha nem tudjuk már meg, mi lett volna Robert Lewandowski karrierjével, aki abszolút világklasszisként végül mégsem a Real Madridhoz igazolt, és aki a felsorolásban szereplő játékosok többségéhez képest egy érezhetően magasabb szintet üt meg a fociban.

Ugyanígy le kell írni, hogy árnyalja a képet, ha a Real Madridnak esélye sem volt megszereznie olyan játékosokat, mint Oliver Kahn, Philipp Lahm, Franck Ribéry, Mario Gómez vagy Bastian Schweinsteiger, pedig mindegyikükért élénken érdeklődtek.