Komoly változások az európai kupasorozatokban

Hatalmas változások előtt állnak az európai kupasorozatok. A módosító döntések egy részét már ismertük, a többi mára vált véglegessé: még a kezdési időpontokat sem hagyták érintetlenül.
A Bajnokok Ligája legfontosabb változásai a 2018/19-es szezontól:

  • A 32-es főtáblán 26 csapat részvétele biztos, mindössze 6 helyről fog majd selejtező dönteni.
  • Kiemelt lesz a Bajnokok Ligája címvédője, az Európa-Liga címvédője, a négy legjobb bajnokság (Spanyolország, Németország, Anglia és Olaszország) első négy helyezettje, az UEFA koefficenstábla következő két helyezettjének (Franciaország, Oroszország) két legjobb csapata illetve még négy ország (Portugália, Törökország, Ukrajna és Belgium) bajnokai.
  • Ha a BL-címvédő a bajnoki tabella alapján is bejut a főtáblára, akkor az UEFA-rangsor 11. helyén lévő ország (Csehország) bajnoka is automatikus résztvevő.
  • Ugyanígy, ha az Európa-Liga győztese egyébként is bejutna a BL-be, akkor az 5. legjobb bajnokság (Franciaország) bronzérmese is ott lesz fixen a következő szezonban.
  • A fennmaradó hat helyről továbbra is két úton lehet bejutni. Négy csapat bajnokként. Így például a magyar bajnok esélyei a minimálisra csökkennek, hiszen olyan csapatokkal kell megküzdeni, mint a holland, a skót, a görög vagy a román bajnok. További kettő csapat pedig a 7-15. legerősebb bajnokságok második helyezettjei közül jutnak be.
  • A naptár megegyezik majd a mostanival. A döntőt például június 1-jén Madridban játsszák majd.
  • De a kezdési időpontok változnak: minden játéknapon (kedd-szerda) 18.55-től és 21 órától rendeznek majd meccseket. Ez azt is jelenti, hogy a kedvenc bajnokságod csapatainak mérkőzései nem ütköznek majd egymással. Kivétel persze, ha a címvédő pluszban szerez jogot az indulásra.Az Európa-Liga legfontosabb változásai:

  • Az öt legerősebb bajnokság 2-2 csapata, a következő 7 bajnokság 1-1 csapata fixen ott lesz a főtáblán. Mellettük az a 10 csapat is, amelyik a BL-selejtezőkből érkeznek. A bajnokok közül azonban csak az utolsó körbe jutóknak jár a fix hely az Európa-Liga főtábláján.
  • De azért a magyar bajnoknak is bőven lesz esélye, hiszen bármelyik csapat, amelyik elindul a BL-selejtezőben, biztosan kap még egy esélyt ennek a sorozatnak a selejtezőiben is. Ráadásul itt is elválik majd egymástól a bajnokok és nem bajnokok ága.
  • A döntőt 2019. május 29-én Bakuban játsszák majd.

Továbbra is lesz Európai Szuperkupa: 2019-ben Tallinn ad majd neki otthont.

Tetszenek a változások?