Egy több, mint 50 éves szabályt törölt el végleg az UEFA

Úgy látszik, hogy a futball továbbra is változásban marad. Néhány év leforgása alatt behálózott minket a VAR, megjelentek az ivószünetek, a COVID pedig meghozta magával az 5 csere lehetőségét. Egyébként már előtte is voltak próbálkozások a 4. csere lehetőségének bevezetésével – lásd Német Kupa.

Bei UEFA-Wettbewerben fällt fortan die Auswärtstorregel weg.Most pedig döntés született arról, hogy az UEFA összes klubsorozatában megszűnik az idegenben lőtt gól szabálya. Ez ugye arra vonatkozott, hogy oda-visszavágós rendszerben, amennyiben a felek ugyanannyi gólt lőttek és kaptak, mint a másik, akkor megnézték annak meccsenkénti eloszlását is: 1-0 és 1-2 esetén az a csapat jutott tovább, amelyik a többgólos meccsen idegenben szerepelt. Ezzel kívánták kompenzálni a hazai pálya előnyét, mondván idegenben nehéz jól szerepelni. Mindent egybevetve azonban arra jutottak az UEFÁ-nál, hogy az idegenben lőtt gól nagyobb erőt képvisel, mint amekkorát a hazai pálya.


Ezért eltörölték. innentől kezdve egyenlő gólok mellett hosszabbítás, majd tizenegyesek lesznek. Például a Bayern Münchent idén a PSG ellen vagy 2016-ban az Atletico ellen pórul járt az idegenben lőtt gólokkal, szemben 2010-ben (egy nap után ugrott be, hogy lehet 2009-et írtam…), amikor a Fiorentina és a Manchester United ellen is bejött nekik.
Természetesen a szabály eltörlése az egész párharc dinamikáját meg fogja változtatni. Nemcsak, hogy több hosszabbításos párharc lesz, de egyúttal a rendes játékidőkben sem fognak annyit taktikázgatni a csapatok.