Hogyan lehet kijutni a 2024-es Európa-bajnokságra?

Alig ért véget a 2021-es vagyis 2020-as Európa-bajnokság, máris nyomban négy újabb trófea került a látókörbe.

Ilyen lesz a 2024-es foci-Eb logója - BlikkEzen a héten zajlik a 2020-21-es Nemzetek Ligája A-csoportjának döntője. Kis érdeklődés mellett, de azért mégiscsak egy hivatalos trófeáért. Mellette párhuzamosan a végéhez közeledik a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozata. A napokban már több nemzet válogatottja be fogja biztosítani részvételét a jövő téli VB-re.

De a háttérben már dolgoznak a távolabbi jövőn is. A héten bemutatták a 2024-es Európa-bajnokság hivatalos logóját. A németországi tornán való részvétel a magyar válogatott számára is ismét realitással kecsegtet, pláne, hogy arra a tornára az időközben megrendezendő újabb Nemzetek Ligája sorozatról is megint lehet majd kvalifikálni. Amely sorozatban Magyarország immáron a legjobbak között, az A-divízióban fog szerepelni.


A 2024-es tornát Németország rendezi, így alanyi jogon ők ott lesznek a tornán. A fennmaradó 23 helyért 54 nemzeti válogatott fog megküzdeni. Némileg a 2021-es EB és 2022-es VB selejtezői-formátumát vegyítve.

Legelőször a Nemzetek Ligája sorozat csoportmeccseit fogják kifuttatni. 2022 júniusában és szeptemberében rendezik meg a 6 csoportmeccset, amiből már látni fogjuk, mely csapatok számolhatnak reálisan az EB-pótselejtezővel. /A Nemzetek Ligája következő kiírásának döntőjét 2023 júniusában tartják meg./

A selejtezőket 2023 márciusa és novembere között rendezik, nagyjából hasonló leosztásban, mint idén a VB-selejtezőket. Hat darab hatos és négy darab ötös csoport lesz. A Nemzetek Ligája négy döntőse ötös csoportba kerül majd, hogy ők a felszabauló meccsnapokat a NL döntőjére szánhassák. /Persze akár Németország is ott lehet abban a négyesdöntőben.. 🙂 De ez nem zavar be./

A tíz csoport első kettő helyezettje jut ki egyenes ágon a 2024-es EB-re. A maradék háom helyre a VB-pótselejtezőkkel azonos módon küzd meg tizenkettő csapat. Három ágon négy-négy csapat. A Nemzetek Ligája végső rangsorának első tizenkettő még ki nem jutott csapata. Tehát – amennyiben nem sikerül az első kettő helyre kerülni a normál selejtezőkben – lényegében fixen a magyar válogatott is. A pótselejtezőket 2024 elején rendezik. A tornát pedig remélhetőleg 2024 nyarán.