Törlesztené rendezetlen számláit a Bayern

Csak nem bírták ki egymás nélkül. A leggyakoribb európai párharc újabb fejezetében szerdán a Bayern München az Allianz Arenában fogadja a Real Madridot.Image result for salihamidzic realA sajtóban már több helyen „európai klasszikóként” szereplő összecsapást szinte az égiek küldték. Sajnos a tavalyi negyeddöntőben a sporthoz méltatlan körülmények megakadályozták azt, hogy a felek maguk döntsék el, melyikük a jobbik csapat. A Bayern esélyt kap arra, hogy bizonyítsa, Kassai Viktor és stábja minősíthetetlen tevékenysége nélkül meg tudta volna fogni már tavaly is a Real Madridot. Ahogyan persze a Real Madrid is esélyt kap annak bizonyítására, hogy külső segítség ellenére is méltó megérdemelten jutott tovább.

Ezt a szezont tekintve is mindkét csapat számára kapóra jön a másik. A Real Madrid ismét a játékvezetők ténykedése miatt szerepel a közvéleményben. Saját teljesítményük megerősítésére szükségük van egy élcsapat elleni tiszta párharcra. A Bayern pedig a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is a szóba jöhető csapatok közül a gyengébbek közül kapott ellenfelet. A Sevilla ellen pedig néhol erősen rezgett a léc. Ez a mostani igazi mesterfeladat a Heynckes-csapat számára. Keresve sem lehetne jobb ellenfelet találni arra, hogy a csapat bizonyítsa, még mindig ott van Európa szűk elitjében, a generációváltás éveiben sem tört meg a lendület.

A tizenharmadik párharc

A Bayern egyébként is lóg még a Real Madridnak. A két csapat összesített mérlegében egy kicsivel még mindig jobban áll a Bayern, de ha erre az évszázadra szűkítjük le a párharcot, akkor a Real Madrid jött ki többször győztesként.

A két csapat eddigi 24 hivatalos mérkőzésén 12-szer a bajorok, 10-szer a madridiak örülhettek. A 39-38-as gólkülönbség hajszálnyi Bayern-fölényt mutat. A párharcokat tekintve viszont 6-6-ra állnak a felek.

Image result for zidane bayern 2004

Real-fölény az évszázadban

Más a helyzet, ha feledjük az évtizedes mérkőzéseket és csak a 2000-es évekre tekintünk. Ezek azok, amik igazán bennünk élnek és megadják a párharc presztízsét. Olyanok, mint Zinedine Zidane vagy Hasan Salihamidzic pedig alakítói is voltak ennek.

A tárgyalt időszakban kilenc párharcuk volt. Ötször a Real, négyszer a Bayern jött ki jobban. 2000-ben a csoportmeccsek során még nem dőlt el semmi, de a 4-1, 4-2-es bajor győzelem örökre meghatározó a párharc történetében. Ezeken összességében 9 Real- illetve 8 Bayern-győzelem született, ha 90/120 perceket nézzük. Az egyetlen döntetlen 2004-ben jött össze, amikor a hazai pályán nyeregben lévő Bayern Oliver Kahn kivételes és sajnálatos hibáját követően 1-1-re végzett ellenfelével a nyolcaddöntőben. Ezeken a meccseken összességében 31-29-es gólkülönbséggel végeztek a felek, itt már a Real felé dőlve.

A német titán

A leggyakoribb BL-elődöntő

Érdekes egyébként, hogy ez a párharc lett a BL-elődöntők slágermeccse is. Valahogyan sosem jön össze a közös döntő a BL-ben, ez annak is köszönhető, hogy immáron ötödik alkalommal futnak össze a legjobb négy között. Az eddigi négy párharcból kettő müncheni (2001 és 2012), kettő pedig madridi (2000 és 2014) sikerrel zárult. A Real 2014-ben, a Bayern pedig 2001 jutott be kettős győzelemmel a döntőbe; 2000-ben egyetlen gól, míg 2012-ben büntetők döntöttek.

A párharc történetében egyébként az Oliver Kahn, Hasan Salihamidzic, Raúl és Iker Casillas négyes lépett legtöbbször pályára. Mindannyian 12-szer.

Image result for bayern real heynckes