Senkit sem érdekel, hogy a Bayern betartja-e a szabályokat

Nem hagyott nyugodni ez a gondolat Christian Heideltől. Alexander Nübel esetéhez kapcsolódóan, a játékos ügynökének itt is ecsetelt álláspontjával szemben ennyit sikerült válaszolnia.

Bildergebnis für leon goretzka bayern schalke"

Szóval senkit sem érdekel, hogy a Bayern betartja-e a (jog)szabályokat. Senkit sem érdekel, ha a Bayern szabálykövető magatartást folytat. A Bayern akkor is rossz, ha egyébként betartja a szabályokat. A Bayernre más mérce vonatkozik, a Bayern bármit csinál, mindig rosszul csinálja.

Ez elég álságos. Amit szabad bárkinek, azt nem szabad a Bayernnek. Mindegy mi van, a Bayern az oka a mások nyomorának. Így felelősség és következmények nélkül remekül le lehet élni egy életet.

De oké. Mondjuk azt, hogy a futballüzletben is érvényesül Georg Jellinek alapvetése, miszerint a „jog az erkölcs minimuma.” A jogszabályok és a DFL/DFB szabályainak betartása a minimum, ehhez képest még a rideg üzleti versenyben (hiszen a futball ilyen!) is egy magasabb mérce szerinti morális tartás is elvárható.
Akkor nézzük csak meg, hogy a Bayern München, amelyik nemzetközi versenyben van az angolokkal, a spanyolokkal, de az olaszokkal is, amikor egy német fiút le akar igazolni egy német csapattól egy olyan posztra, ahol számára erősítést jelenthet a fiú, az mennyiben követel meg nagyobb erkölcsiséget, mint amikor

  • a nagy nemzetközi versenytársak teszik ugyanezt
  • a nemzeti vetélytársak teszik ugyanezt a saját dimenziójukban a láncban alattuk álló csapatokkal.

De ritkán olvasni morálfilozófiai fejtegetéseket azt illetően is, amikor a Borussia Dortmund ingyér’ lerabolta a Kaiserslauternt Roman Weidenfellerért, vagy a Hertha BSC-t Lukasz Piszczekért.

A Bayern Münchentől, mint üzleti és sportversenyben álló klubtól az lenne az erkölcsileg elvárható, ha a jó játékosokat szó nélkül átengedné a nagy nemzetközi vetélytársaknak? Hiszen Lewandowski, Neuer, Vidal, Özil, Nübel stb. ügye erről szól. És egyetlen esetben sem arról, hogy a játékos maradt volna saját klubjánál.

„Alexet azért büntetik, mert kitölti a szerződését”

De nézzük meg például a Schalke oldaláról?

  • Itt van néhány „ingyen” igazolás: Naldo, Mark Uth, Sascha Riether, Eric-Maxim Choupo-Moting, Roman Neustädter, Tranquillo Barnetta, Ciprin Marica, Ralf Fährmann, Tim Hoogland, (Raúl, Christoph Metzelder), Jermaine Jones, Halil Altintop, Fabian Ernst, Lincoln, Ailton, Mladen Krstajic, Levan Kobiashvili, Andreas Möller, Mike Büskens. És megállok az ezredfordulónál.
  • Az vajon mennyire tisztességes, ha egy játékost annak ellenére állítanak be bűnbaknak, hogy a játékos tisztességgel leszolgálja az általa vállalt időszakot, csak épp meghosszabbítani nem akarja ezt az elköteleződését?
  • Az vajon mennyire tisztességes egy játékossal szemben, ha arra próbálják rászorítani, hogy lehetőség szerint hagyja el a Bundesligát, és egy tök más országban, egy tök más nyelven, egy tök más bajnokságban dolgozzon?
  • Az vajon mennyire tisztességes a Bundesligával szemben, amennyiben arra játszanak, ha a legjobb játékosaik nem lehetnek az övék, akkor inkább ne is a Bundesligát erősítsék? Annak ellenére, hogy a nagy pénzek akkor futnak be a Ligába, ha jó játékosok jó focit játszanak.
De a klasszisok által eladott TV-közvetítésekből eredő pénzek elosztásánál azért csak odatartják a kezüket? A hozzáadott értékhez képest a Bayern rovására meghatározott rendszer szerint. Ilyenkor azért mégiscsak jó, hogy a világ legjobb kapusa maradt Németországban és a Bayern Münchennél forradalmasította a posztot?

Ebben hol a tisztesség, Will? – kérdezi a csodálatos Robin Williams a Good Will Hunting című filmben.