Pep emberéből a Bayern embere

A Bayern München klubvezetése pénteken ismét megtett egy fontos lépést a szép jövő felé: 2019-ig meghosszabbította Thiago Alcantara szerződését.


A hír több szempontból is jelzésértékű. A legfontosabb persze az, hogy egy nagyszerű tehetség a jövőben is a Bayern Münchent fogja erősíteni (persze egyben ez azt is jelenti, hogy nem valamelyik vetélytársat). Márpedig kevés olyan támadójátékos szaladgál a világon, akinek már a puszta jelenléte is ennyire érezhető a pályán. Franck Ribéry és Arjen Robben révén tudjuk, mennyit is érnek az ilyen varázslók. A klub szemmel láthatóan igyekszik azon lenni, hogy kettejük búcsúját követően is legyenek ilyen játékosok a keretben.

Thiago oder nix! – hangzott el Pep Guardiola szájából 2013 nyarán, amikor arról faggatták, kikből áll a kívánságlistája. Thiago egyértelműen Pep Guardiola hívószavára érkezett, mégpedig úgy, hogy már majdnem megegyezett a Manchester Uniteddel. Ismerték már egymást Barcelonából. Két után is látszik, Pep imádja Thiagót, Thiagó imádja Pepet. Egészen eddig azonban mindig ott volt egy kis kereszt Thiago neve mellett: Vajon mi lesz, ha Guardiola távozik? Thiago Guardiola miatt jött, de vajon csak addig marad, amíg a mester? Ez a hosszabbítás egy jelzés arra nézve, hogy Thiago nem egy Guardiola-bábú, hanem a Bayern családjának teljes jogú tagja, akinek a Bayern nem csupán Guardiola pillanatnyi állomáshelyét jelenti, hanem azt a csapatot, ahol Peptől függetlenül játszani akar. Ahol jól érzi magát, ahol megbecsülik, ahol esélyt lát a legnagyobb sikerekre is. /Az persze más kérdés, hogy ő már tudhat valamit Guardiola hosszabbítási terveiről is… 🙂 /

És itt jön a képbe a megbecsülés. Hosszú sérüléssel küszködő játékosainknál láthattuk, mennyire becsülik azt a klubban, hogy a legvégsőkig kiáll mellettük, hogy mindenben a segítségükre van. Ezt pedig meg is hálálják, Franck Ribéry-nél tovább nem is kell menni, aki a világ bármelyik csapatába igazolhatott volna, amikor a csapatnak rosszul ment. Thiago esetében is türelmes volt a klub (sérülékenysége miatt a hosszabbítás + fizetésemelés egy külön jelzés a játékos felé, hogy bíznak benne), nála viszont a barcelonai kortizonkezelések miatt komoly konfrontációk voltak a háttérben. A hosszabbítás egy jel arra nézve, hogy ezek az ellentétek mára már rendeződtek.

Hosszú sérülések után pedig mi sem kívánhatunk mást, minthogy Thiago végre legyen egészséges. Hiszen egy ilyen csupaszív játékosnak kijár, hogy kimaxolhassa tehetségét, játsszon akármelyik csapatban is. Szerencsére a következő néhány évben ezt nálunk tervezi. Hajrá Thiago, maradj egészséges!