Nem biztos, hogy Niko Kovacot minősíti ez a szezon

Hát akkor meg mégis ki a fenét? Ez hülye? Miket beszél ez? Ugyan az előző években csak áprilisban kezdődött meg a Bayern számára szezon, idén ilyentájt már a szezon végét járjuk, már közeleg az ideje, hogy egységben értékeljük azt.Bildergebnis für kovac heynckesTermészetszerű, hogy Niko Kovac teljesítménye is latba esik majd. Én magam múlthéten egy kissé elbizonytalanodtam, de tartom a megérzésem, hogy a Bayern vezetői meg fogják majd tartani őt. A remélt duplázástól függetlenül is. Aztán majd lehet, hogy berobban a hír, hogy mégsem.

A Bayern mindenképpen szintet lépett visszafelé az előző idényekhez képest, tavaly májushoz viszonyítva is. Niko Kovac személyében talán a legnagyobb hiányosság abban rejtőzhet, hogy egyszerűen nehéz kifürkészni, milyen karaktert is képvisel ő. Mi az ő elképzelése a fociról? Van-e megkülönböztető jegye? Mi az ő hozzáadott értéke a csapatban?Olyasmire gondolok, mint ahogyan Jupp Heynckes a tanári eleganciájával képes egységbe forrasztani a legnagyobb sztárokat, ahogyan Pep Guardiola az aprólékos futballzseniként fürkészi a játékot, ahogyan Jürgen Klopp képes egy meggyőződést átsugározni bármelyik csapatába. De akár Louis van Gaalra gondolva, aki inkább intuitív úton képes zseniálisan belenyúlni a dolgokba. Niko Kovac esetében ilyesmit egyelőre nem látunk.

Bildergebnis für kovac bayern dortmund

Emiatt is olyan nehéz értékelnünk a végéhez közeledő szezont, különösen az ő hatását a csapat szereplésére. Kicsit olyan, mintha azt akarnánk megnézni, hogy önmagában mennyit ér a keret. A játék minősége, a taktikai repertoár, a korai BL-búcsú, ezek mind olyanok, amikkel éles ellentétet tudunk húzni például a tavalyi Real Madrid elleni elődöntőkhöz képest.

De talán éppen ez az, ami miatt elsősorban még nem Niko Kovac szintjét mutatja meg ez a mostani szezon. Nem őt minősíti.Hanem Jupp Heynckest.

Azt a Jupp Heynckest, akiről eddig is a létező legnagyobb szavakkal beszéltek a Bayern München szurkolói, és a többi csapat szurkolóinak is így kellene. Egy újabb adalék ahhoz, miért Jupp Heynckes a legjobb dolog, ami a Bayernnel történhetett az elmúlt években.

A még a triplázós szezonban is sokszor lesajnált edző nem először csinálta meg a Bayernnel, hogy szinte magától értetődően kreált egységet és hozta ki játékosaiból a legjobbat.

Bildergebnis für heynckes bayern 2019

Végülis én eljutottam most addig, hogy a mostani szezont nem a fanyalgással fogom lezárni. Hanem úgy, mint a realitás elfogadása. És annak újra és újra értékelésével, amit Jupp Heynckes az alaphelyzethez képest nagyon rövid idő alatt képest kihozni ebből a csapatból. Akár beugróként. Egy olyan csapatból, amely Carlo Ancelotti menesztését követően is nagyon ramaty állapotban volt. Aztán láss csodát, nagyjából két-három hét után úgy érezhettük, mintha Jupp Heynckes sose ment volna el.

Hirtelen újra látták a Bayern szurkolói, hogy igenis van csapatuk. Persze nem olyan szintű, mint a triplázás pillanatában, ahhoz jóval nagyobb munka és más tényezők is kellettek. De valami, ami működik, valami, ami szép, valami, amire büszkék lehetnek. És maximálisan benne volt a legnagyobb siker is.

Amikor Jupp Heynckest értékeljük, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy 2009-ben kicsiben megtette már ugyanezt. Jürgen Klinsmann menesztését követően néhány hete volt arra, hogy csapatot csináljon. És csinált is. Csak a Wolfsburg remek lendületén múlt, hogy nem sikerült befogni őket. Értelmetlen a számolgatás, de ha két-három héttel korábban van a váltás, akkor a munka akár egy Salátástálban is megmutatkozott volna.

Tehát én most valahogyan nem azt látom, hova jutott a csapat tavaly májushoz képest. Ha azt, hogy a realitáshoz képest hova juttatta el a csapatot Jupp Heynckes. És ezt többször is megcsinálta.Mindezzel nem Niko Kovacról akarom elvonni a figyelmet, nem mentesíteni akarom őt az edzői felelőssége alól, de egyszerűen képtelen vagyok szabadulni ebből az ismételt felismerésből, egy újszerű megvilágításból is: Jupp Heynckes fantasztikus! Ő a Mr. Magától Értetődő! Mintha ez lenne a világ legegyszerűbb dolga, hogy a tohonya, pofázó, jóllakott sztárokból csapatot csinál. Nekem, aki közel sem rendelkezem ilyen kvalitásokkal (leginkább semmilyen kvalitással), hihetetlenül vonzóak ezek a képességek.

Olyan kivételes egyénisége a Bayern Münchennek, akiért mindennap hálát kell adnunk. S ha életünk végéig mindennap ilyen cikkeket írogatnánk, az is kevés lenne, hogy kifejezzük, mekkora értéket képvisel ő.