Megváltoztatva megőrizni

Sajnos úgy t űnik, a Bayern Münnchent sújtó sérülések az új szezonban sem hagynak alább. Douglas Costa illetve Jerome Boateng után Arjen Robben is megsérült. Nyomban az első felkészülési mérkőzésen. A szélső legalább hat hetet fog kihagyni. 


Robben sérülése a lehető legszélső ségesebb indulatokat váltotta ki. Voltak, akik azonnali eladását sürgették. Voltak, akik a fizetésének radikális csökkentését követelték. De felmerült olyan gondolat, miszerint az élfutballban lévő sérülések egy része kamu és a játékosok így akarják kihúzni magukat a munka alól. Néhány dolgot érdemes végiggondolni Robben legújabb, a Transfermarkt adatbázisa alapján 18. – 10 napnál hosszabb – itteni sérülése kapcsán. 

1. Arjen Robben hozzájárulása felbecsülhetetlen abban, hogy a klub az elő évtized szürkesége után ma a szű k európai elit tagja. Robben mező nyteljesítménye és góljai alapján is a jelen – talán minden idők legjobb – Bayernjének egyik húzóembere. Még úgyis, hogy 7 itteni idényének mindegyikében volt legalább egy hosszú sérülése és gyakorlatilag a meccsek felét ki kellett hagynia. 

2. Robben a klub minden segítségét és türelemét megérdemli: ha még 100-szor szorul rá és akar felépülni az újabb sérülésekbő l, akkor 100-szor. Münchenben egyébként is szeretnek hálásak lenni a jó teljesítményért, de ezen felül az embert is látják: Holger Badstuber és Thiago Alcantara mizériáinak kezelése elegend ő bizonyítékul szolgálnak. 

3. Legkésőbb a 2015-ös Barcelona elleni BL-párharcig mindenkinek tisztába kellett jönnie azzal, hogy a 30 év fölötti, sérülékeny játékosainkról (Robbery + Schweinsteiger) a hangsúlyt át kell helyezni. Generációt kell váltani. 

4. A vezetőség 2015 nyarán már ennek megfelel ő en kezdett igazolásokba. Érkezett Douglas Costa, Kingsley Coman (egyel ő re kölcsönben) illetve Arturo Vidal is. Első idényükben mindhárman igazolták rátermettségüket a feladatra. 

5. A csapat pedig az elő évben megmutatta, hogy már Robbéry (és Basti) nélkül is képes élfutballt játszani. S ő t, egy kicsit nagyobb koncentráltsággal akár több is lehetett volna a hazai duplázásnál. 

6. A legbölcsebb talán, ha nem abban gondolkodunk, mennyit veszít a csapat, ha nincs Robben vagy Ribéry a pályán. Hanem eleve már a fiatalokban gondolkodunk, amihez kapcsolódóan, amennyiben Robben vagy Ribéry játékra kész, az plusz hozadékot jelent.

Gyógyulj meg hamar, Arjen! Várunk vissza!