Új erős emberek a német futballban

Izgalmas lefolyású rangadón van túl a Bundesliga. Lipcsében a Red Bull és a Bayern kölcsönösen megcsillogtatták erényeiket azáltal, hogy kölcsönösen semlegesíteni tudták egymást. A kavarodásból megszülető eredmény által pedig mégis tipikus módon fordulunk bele a bajnoki véghajrába.

RB Leipzig – Bayern: Bayern defeat Leipzig and order their ninth consecutive 'Salad Bowl' | Football24 News EnglishJulian Nagelsmann továbbra is igazolja, hogy minden megvan benne, ami egyszer majd az igazán nagy sikerekhez vezeti. A Bayernnek csak negyedik nekifutásra sikerült legyőznie a még mindig nagyon fiatal edző lipcsei csapatát. Nagelsmann és csapata három döntetlen után a negyedik alkalommal szintén közel állt a sikerhez, ezzel pedig a végső áttöréshez.

Ez még egyelőre nem jött el, a bajnoki cím idén is már csak azon múlik, hogy a Bayern kienged-e a végére. De a Bayern München által uralt Bundesligában a Lipcse végleg egy új mércét állított fel. Ezt a szintet kell elérnie, átugrani a csúcs felé igyekvő csapatoknak, és különösen azoknak, akik a hagyományokra, régi sikerekre akarnak státuszt alapozni.
És persze ezt a mércét kell átugrania a Bayernnek is, ha meg akarja őrinzi egyeduralkodó státuszát a Bundesligán belül. Ez például a 2000-es évek első évtizedéhez képest egy jócskán magasabb mérce.A Lipcse a szombati meccsen úgy tudott aktív futballal előteremteni a győzelemhez – normál esetben – elegendő számú helyzetet, hogy közben a Bayern támogatópotenciálját is semlegesítette. Tanulságos abból a szempontból is, mi van akkor, ha a Bayern az élesedő BL végjátékban nem tudja játszani a saját játékát előfelé, hátrafelé pedig folyamatos terhelés alá kerül, netalántán olyan világklasszis támadók által, akik ki is használják az adódó lehetőségeket. És akiknek értelemszerűen megkönnyíti a dolgát, ha a hátrányba kerülő Bayern a támadójátékra összpontosítással még sebezhetőbbé válik.

Természetesen azzal együtt érdekes mindez, hogy ismét visszajelzést kaptuk arról is, hogy a Kimmich-Goretzka generáció készen áll arra, ha nem is mindig, de általában a nagy meccseken akkor is nyerjenek, ha aktuálisan azon a napon nem is nekik állna a zászló. Ez hatalmas erény, 2013 és 2020 után ezt sorsdöntő pillanatban nem láttuk. Most jó kilátás van arra, hogy a következő években ez fogja jellemezni a Bayernt.
Ezért várom annyira a közeledő BL-meccseket, hogy további visszajelzéseket kapjuk arról, hogy valóban így van-e ez, és ezért várom még mindig izgatottan, hogyan fog megjelenni ez az erő az egyelőre még Jogi Löw által irányított Nationalelfnél az EB-n, ahol nyomban a legnagyobb ellenfelekkel is szembe kell nézni.