A belőtt büntetőért is jár a dicséret

Most tényleg ezen kell rugózni, hogy Robert Lewandowski megérdemelt-e, hogy elérje a 40 gólt? Tényleg elő kell venni a fanboyoskodást, hogy Lewandowski sok gólt büntetőből, illetve pár méterről rúg?

Comparing Lewandowski and Müller's record seasons

De rúg! Ez a játék célja. És nemcsak úgy. Nagyon nem.

Ahelyett, hogy inkább örülnénk, hogy voltak régebben is nagyszerű játékosai, meg vannak most is nagyszerű játékosai ennek a klubnak. Volt egy Gerd Müller, aki hatalmas löketet adott ennek a klubnak, hogy berobbanjon az európai futballelitbe, és most van egy Robert Lewandowski, aki hatodik éve ad óriási löketet ahhoz, hogy a Bayern München kitartson ezen a szinten.

Ráadásul az egész rekordbeállítást körbelengte Gerd Müller dicsérete. Nemcsak Lewandowski pólóján került előtérbe, de a klub is kifejezetten együtt kezeli őket. Ha visszapörgetitek a bejegyzéseket, szinte mindegyiken a két játékos EGYSZERRE szerepel. A rekordbeállítás nem arról szólt, hogy most elfelejtjük Gerd Müllert, éppen egy nagy tisztelgéssé vált. Nagyon szép dolog.

De megint ezek a büntetők! Hogy Lewandowski kilenc gólt is büntetőből szerzett. Ahelyett, hogy örülnénk, hogy a saját csapatunknak olyannyira biztos lövője van, aki szinte biztosan belövi. Ő tízből lőtt be kilencet. Ez elég pöpec statisztika.

Pláne, hogy a Finale Dahoam után kilenc évvel még mindig él bennünk, amilyen szomorú körülmények között zajlottak le a büntetők. Az elsőszámú lövő kihagyta a hosszabbításban, előtte a bajnoki döntőben is emlékezetes módon rontott – nem győzöm hangsúlyozni azonban, hogy a kettő között a Real Madrid elleni elődöntőben és Dortmund elleni kupadöntőben belőtte.

A hazai BL-döntőt büntetőkkel bukta el a csapat, nem is sikerült összehozni öt mezőnyjátékost, aki odaállt volna, Kroosról és Tymóról kifejezetten tudjuk, hogy nem vállalták, Robben a rontás után már nem vállalhatta.

De azóta is. 2016-ban az Atletico elleni elődöntőben Thomas Müller rontott sorsfordító pillanatban, egy évre rá Arturo Vidal a Real Madrid elleni negyeddöntőben rontott, pedig az jócskán megdobta volna az esélyt. 2015-ben a Dortmund elleni kupaelődöntőben mind a négy rúgó játékos kihagyta – eszméletlen. De idén a másodosztályú Holstein Kiel elleni kupablamát is büntetőpárbaj döntötte el.

/Azt ki kell emelni, hogy egyedül Marc Roca hibázott, a köztes időben pedig Európai Szuperkupát, kupadöntőt és szuperkupát is nyert a csapat büntetőkkel. Tehát elégedettek lehetünk, csak miért kell ezt készpénznek venni?!/És most sem azzal foglalkozunk, hogy Robert Lewandowski milyen hidegvérrel torpan meg, majd lövi be a büntetőket, hanem elkezdünk fanyalogni azon, hogy büntetőkkel könnyű rekordokat döntögetni? Egyébként megfeledkezve arról, hogy Lewandowski mindenféle módon lövi a gólokat. Még az ismert Gerd Müller-féle befordulást is viszontláthattuk tőle.

Robert Lewandowski 349 meccsből 276-nál jár a Bundesligában. 89 gólnyira az abszolút rekordtól. A BL-ben 96 meccsen 73-ig jutott eddig. A Bayernben 17, 30, 30, 29, 22, 34 és eddig 40 gólt termelt. Hatszoros gólkirállyá válik a hétvégén. Zsinórban negyedszerre. Az érkezése előtti 20 évben a Bayern mindössze három gólkirályt tudott adni (Elber, Toni és Gómez).

Gerd Müller sztorija óriási, amit életben kell tartani. De Robert Lewandowski karrierjéből is micsoda óriási történet kerekedik ki, amit azért remélhetőleg még lehet csűrni-csavarni egy darabig.

Hogy mi lesz utána? Nah, ez már egy keményebb kérdés, amire nemsokára meg kell tudni fogalmazni a választ.