Lewandowski elég jó srác

Az egyetlen londoni estén kívül – amely megmutatta, hogy a keretben egyébként van erő – ez a szezon a rezignáltság jegyében telik a Bayern Münchennél.

Bildergebnis für lewandowski bayern"Nehéz lenne sorolni azokat a játékosokat, akiknek teljesítményével elégedettek lehetnénk. Azért mindenképpen meg kell említeni, hogy a sok gól ellenére Manuel Neuer idén remek formában van, amiként Serge Gnabry is meg tudja mutatni idén is, hogy van benne perspektíva.

Egy ember azonban mindenkit lehengerel: Robert Lewandowski. Részben új arcát mutatva, de sok tekintetben ugyanazt nyújtva, mint az előző öt évben tette, csak épp most a társak szürkeségéből totálisan kitűnve.

Hosszú időbe telt neki, mire véglegesen belopta magát a szívembe. Pedig már az első pillanattól kezdve elismertem. 2014-ben ő egyfajta zsoldosként érkezett Münchenbe. Számomra nem volt kérdéses, hogy két-három szezonon belül a Real Madridnál fog kikötni. Valójában ésszerű is lett volna még az ellenfélnek is. Mivel azonban a spanyolok közben agyonnyerték magukat a BL-ben, így nem volt számukra égetően fontos, hogy rámenjenek a királyi bank aranytartalékára Lewandowski ügyében.Mióta Lewandowski Münchenben van, nálam folyamatos elismerésben van, mindig azt mondtam, hogy tíz éve nem volt ilyen csatára a Bayernnek, mint ő. A mutatói alá is támasztották ezt. A BL-kieséses szakaszban lévő mutatóját persze gyakran kiemelik, én is foglalkoztam vele. Ahogyan másik oldalon azért is, hogy nincs alternatívája a Bayernnél, ami problémaforrás. Ezen felül 258 mérkőzésen 211 gólnál és 47 gólpassznál jár, ami szintlépés még a Dortmundhoz képest. Összességében négyszeres gólkirály, ennél többet csak Gerd Müller (7) tud felmutatni. 142 góljával a Bayern Bundesliga-történetének harmadik legjobb gólszerzője Gerd Müller (365) és Kalle Rummenigge (162) mögött. Ez a szám a pályája végére több lesz, mint az általam nagy idolként tisztelt Roy Makaay és GIovane Elber párosnak együtt. Persze nem arányos az ilyen összehasonlítás. Ezt elsősorban azért vezetem fel így, mert az én generációmnak a nagy csatárlegendák, a bezzegcsatárok talán ők ketten voltak. És ahhoz képest, hogy Robert Lewandowski legalább akkora hatással van a csapat sikerére, mint ők voltak, – legalábbis nálam még nem érte el ezt a státuszt.

Egészen mostanáig. Öt évbe telt, mire Robert Lewandowski a konstans, kiváló teljesítményével elérte nálam, hogy ne csak elismerjem őt, hanem kifejezetten megkedveljem. Sőt, ragaszkodjam hozzá. A triplázást követően érkezett, mégis az évtized egyik kiemelkedő figurájává válik még akkor is, ha nem Münchenben fejezné be pályafutását (szerződése 2023-ig, 35 éves koráig szól). Ügyei persze neki is voltak, lehetnek. Elmegy-e? Csapatember-e? Pikkelnek-e egymásra a hasonló Robbennel? Talán a Robbéry-párosnak nem voltak ilyen ügyeik?

Bildergebnis für lewandowski bayern"

A vákuumban, ami a Bayernnél erre az évre keletkezett – és amibe az elvárások alapján Philippe Coutinhónak kellene betörnie -, az ő teljesítménye jelenti az üde színfoltot. És pláne az olyan gólokkal, mint amit a Frankfurt elleni történelmi vereség során is lőtt. Kénytelen, kelletlen a mezőnymunkája is látványossá vált. Ez talán inkább a középpálya közepén és szélén is tapasztalható szintvesztésnek is betudható. De maximálisan hihető és látszik is, hogy törekszik arra, hogy a Bayern vezéregyénisége legyen. És sikerül is neki. Nem égeti a karját, ha néha neki kell a kapitánynak lennie.

Nem ideális, ha egy csapat ennyire egyoldalú. Ha ennyire rászorul egy-egy játékosa teljesítményére. Különösen a csatárposzton fontos a megoldások sokrétűsége. Azonban nagyon kíváncsi vagyok, sikerülhet-e megdönteni Gerd Müller 40 gólos szezonrekordját. A Bombázó 1971/72-ben jutott el ennyi gólig. Lewandowski mostani 14 gólja arányosítva 47 lenne. Csökkenni fog az üteme, azonban Kovaccsal vagy nélküle, így vagy úgy, de normalizálódni fog valamelyest a Bayern bajnoki szereplése is.