Kiszurkolni, amit nem érdemelsz meg?

Három forduló maradt vissza a Bundesliga idei idényéből. A Bayern München és a Borussia Dortmund néhol araszolva, de fej-fej mellett halad az utolsó fordulóbeli showdown felé. 

Bayern and Dortmund seek wins ahead of their Bundesliga showdownNem ez az első alkalom, hogy kiélezett bajnoki véghajra következhet, sőt a Bundesliga XXI. századi története bővelkedik jónéhány ilyen esetben. De a Bayern München szurkolójaként ez most más, mint korábban.
Tud furcsa dolgokat hozni az élet. Nagyon bántja az igazságérzetemet, amikor megérdemelné a csapat a sikert, meg is dolgozik érte, és végül mégis a másiknak jön össze. Ebből elég sok volt az elmúlt 25 évben.
Aztán eljön 2023 tavasza, amikor próbálunk szurkolni a csapatnak, hogy nyerje meg az egyes meccseket, hogy valahogyan behúzza legalább a bajnokságot. Amit viszont nem érdemel meg. Ez is eléggé megdolgoztatja az igazságérzetemet.

Persze itt is érvényesek az általam is sokat puffogtatott közhelyek, hogy bajnoki rendszerben elég jobb eredményt elérni, mint a többiek, aztán akkor az lesz a bajnok, aki a legjobban megérdemli. Ehhez kapcsolódóan itt is el lehet mondani, hogy a vetélytárs is épp eleget bukdácsol, tehát nem díszmenet az sem, amit ők nyomatnak. De ez valójában most nem is az átfogó igazságérzetről, hanem a belső lélektani helyzetről szól. Ami kötött az előzményekhez is. Hiszen például 2009-ben nagyon tudtam volna örülni, ha végül összejön a bajnoki cím. Azóta nagyon megváltozott a helyzet. Igaz, ott a szörnyű teljesítményt követően jött az edzőváltás, ami az utolsó fordulókra lendületet és szép focit hozott.

És ugye a vicc az egészben, ha nem is jön össze a bajnoki cím: tíz év sorozata, közte kettő triplázás után nem nagy ügy… A háttérben meghúzódó és egyre inkább felsejlő szakmai problémák azért aggodalomra adhatnak okot. Ami miatt nem csoda, hogy távoli fotelszurkolóként inkább a júliusi újrakezdést várom már, ez a szezon pedig már nem okoz örömet.