Ki kicsoda a Bayernben?

A Bayern München szervezeti struktúráját mutatjom be. Avagy ki kikicsoda a német rekordbajnoknál?


A Bayern München szervezetrendszerét alapvetően három részre bontva kell vizsgálnunk: 1. a Bayern, mint sportegyesület, 2. a Bayern, mint gazdasági társaság, 3. a Bayern, mint konszern.

1. FC Bayern München e. V. (eingretragene Verein): Akárcsak Magyarországon, Németországban is a sportolni vágyók elsősorban egyesületi formában kezdtek el szerveződni. Az 1900-ban megalapított egyesület jogi személy. Egy civil szervezet, melyre így főszabályszerűen a polgári jog szabályai vonatkoznak (ugyanúgy, mint egy kulturális egyesületre is). Az egyesületnek nincsenek tulajdonosai, hanem a tagok összességéből épül fel. Tag lehet bárki – sokunk már az is -, aki a klub által meghatározott regisztrációs feltételeknek eleget tesz, így különösen: megfizeti az éves tagdíjat. A Bayern e. V. a tagok egyenlőségére épül. Ilyen formán az egyesület közgyűlésén- ha nagykorú és már legalább egy éve tag vagy – ugyanannyit ér Franz Beckenbauer szavazata, mint bármelyikünké. A közgyűlés az egyesület legfőbb szerve. Például a klub elnökét is ez a szerv választja meg. Ha elmúltál 25 éves, tagként akár téged is megválaszthatnának klubelnöknek.

Az egyesület élén a klubelnök áll. 2014. május 2-ától kezdődően az elnöki posztot Karl Hopfner tölti be. Megbízatása a 2016-os rendes közgyűlésig tart. Munkáját két elnökhelyettes, Rudolf Schels és Prof. Dr. Dieter Mayer segítik. Előbbi az egyesület üzleti kérdéseivel foglalkozik (illetőleg a kosárlabdával), utóbbi pedig a többi szakosztállyal (kivéve profi futball), a jogi kérdésekkel valamint a koordinációval.
Az ügyek folyamatos figyelemmel kísérésére elnöki testület is működik. A testület hozzájárulása kell az egyesület nagyobb mérvű pénzügyi döntéseihez. Pl. ha a Bayern AG tőkeemeléséről vagy a tulajdoni hányadok módosulásáról kell dönteni. Elnöke Dr. Edmund Stoiber, elnökhelyettese Dr. Heinrich von Pierer, további tagjai: Dr. Herbert Henzler, Josef Hübl, Helmut Markwort, Hermann Memmel, Walter Mennekes, Eckhart Müller-Heydenreich, Alexandra Schörghuber, Harald Strötgen, Jochen Tschunke.

Dr. Gerhard Riedl elnöklésével egy tiszteletbeli tanácsot is létrehozott a klub.

Az egyesülethez szakosztályok: kosárlabda, kézilabda, sakk, öregfiúk-labdarúgás, asztalitenisz, teke illetve egy játékvezetői szakosztály. A piaci alapon működő profi futballt a következő pontnál találjuk majd. A szakosztályok élén szakosztályvezetők állnak.

2. FC Bayern München AG (Aktiengesellschaft). Részvénytársaság. 2002-ben kezdte meg működését. A Bayern, mint sportegyesület által alapított gazdasági társaság, jogi személy. A Bayern AG kifejezetten a labdarúgással foglalkozik. Többek között az AG birtokolja a profi csapat bajnoki indulási jogát (licensz) illetve a játékosok játékjogát.
A részvénytársaság zártkörűen működik. Részvényeit a tőzsdén nem jegyzik. Tulajdonossá a társaság döntésével lehet válni.

A részvénytársaság jelenlegi tulajdonosai:

– a Bayern, mint sportegyesület 75,01 %
– AUDI AG 8,33 %
– Allianz SE 8,33 %
– Adidas AG 8,33 %

Az RT. legfőbb szerve a közgyűlés. A tulajdonosok ( pontosabban képviselői) a társaság közgyűlésén a fenti arányok mellett szavazhatnak. Ennek megfelelően a három partnercég ugyan részesül a nyereségből, de a döntések túlnyomó többségében (akár a részvénytársaság jogutód nélküli megszűnéséről) a Bayern, mint sportegyesület a 3/4-es többségével maga dönt.

A részvénytársaság alapvető kérdéseiben az ügyvezetés határoz. Az ügyvezetés élén – a mi honlapunkon visszatérően – vezérigazgatónak nevezett Karl-Heinz Rummenigge áll. Rummenigge felelős a vállalati menedzsmentért és a vállalati kommunikációért, ő képviseli a klubot szerte a világban. Helyettese, Jan-Christian Dreesen, aki a Bayern AG pénzügyi vezetője.

Az ügyvezetés további három tagja:

– Matthias Sammer – sportszakmai vezető (sportigazgató), aki a profi csapat szakmai kérdéseiért és az utánpótlással való koordinációjáért felelős
– Andreas Jung – marketingvezető, aki többek között a szponzorálás, a nemzetközi piaci jelenlét, a merchandising és Az Allianz Arena kérdéseért felelős
– Jörg Wacker – stratégiai vezető, aki azért felelős, hogy a társaság fejlődéképes stratégiával bírjon a globalizált világban

A részvénytársaság működését felügyelőbizottság ellenőrzi. A tanács ügydöntő, bizonyos kérdésekben csak az ő hozzájárulásukkal lehet dönteni. (pl.: új játékos megvásárlása). A felügyelőbizottság 9 tagú: Karl Hopfner (elnök, a Bayern e.V. elnöke), Herbert Hainer (elnökhelyettes, az Adidas vezérigazgatója), Dr. Markus Rieß (elnökhelyettes, az Allianz Deutschland vezérigazgatója), Prof. Rupert Stadler (elnökhelyette, az AUDI AG vezérigazgatója), Timoteus Höttges (a Deutsche Telekom vezérigazgató-helyettese), Rudolf Schels (a Bayern e.V. elnökhelyettese), Dr. Edmund Stoiber (a Bayern e.V. tanácsadótestületének elnöke), Dr. Theodor Weimer (az Unicredit AG képviseletében), Prof. Dr. Martin Winterkorn (a Volkswagen AG képviseletében)

3. FC Bayern München AG Konsern – Vállalatcsoport, mely a 2. pontban részletezett Bayern AG-ből és annak leányvállalataiból áll össze. A Bayern nemcsak érzelmileg, de pénzügyileg is több, mint egy egyszerű futballklub. A Bayern AG tulajdonában állnak az Allianz Arena üzemeltetésével foglalkozó társaságok is: az Allianz Arena München Stadion GmbH (magyarul: KFT), az Allianz Arena Payment GmbH illetve az Arena Stadion Beteilungs GmbH & Co. KG is (speciális Bt. – itthon ilyen társasági forma nincs).