Hozzuk vissza Schweinsteigert!

Bonyolult időszakot élhet át Bastian Schhweinsteiger. Korábbi klasszisunk szűk egy hónappal ezelőtt feleségül vette kedvesét, de ezen kívül nem volt sok oka az örömre.


Basti sérülten utazott az EB-re, ahol sorsdöntő hibát is vétett, hogy aztán meghozza a nehéz döntést: többé nem lép pályára a Nationalelfben. És akkor még ott van új edzőjének, José Mourinhónak a legutóbbi döntése is: Schweinsteigernek egyelőre a tartalékokkal kell edzenie Manchesterben. Bár erre nincs konkrétum, de sokan már most a távozását rebesgetik; és ugye Paul Pogbát, ha hozzájuk igazol, aligha kiegészítőembernek szánják.

Sajnos Basti kálváriája már jóval korábban megindult. Gyakorlatilag a 2013-as BL-döntőben is sérülten lépett pályára. Azóta csak rövidebb időszakokban volt képes csapata(i) rendelkezésére állni. Szerencsére a 2014-es VB-döntőben igen. Amikor véglegesen bevonult a német futballtörténelembe. Nemcsak játéka, hanem küzdőszelleme okán is. És persze a leharcolt fizimiskájára is életünk végéig emlékezni fogunk. Súlyos tárgyi tévedés, hogy Schweinsteiger mellőzött lett volna utolsó müncheni időszakában: elég megnézni az adatokat, amikor egészséges volt, alapembernek számított.

2015 nyarán aztán mégis a távozás mellett döntött: ő mindig is szerette volna kipróbálni magát külföldön, nem mellesleg mindenki számára ismertek a Man. U. mezes képek, no meg Louis van Gaal személye, akinek ő is nagyon sokat köszönhetett nálunk. Most mégis úgy tűnik, hogy a holland távozása az ő manchesteri kalandjára is rányomja bélyegét.

Kívánom, hogy Schweini Manchesterben is képes legyen letenni a névjegyét, mivel ez a számunkra kevésbé szimpatikus csapat nem indul idén a nemzetközi kupában, így nincs is okunk a legjobbaknál kevesebbet kívánni Bastinak. De ha mégis távozni kényszerülne: Miért ne igazolhatna vissza hozzánk?

Schweinsteiger tegnap ünnepelte a 32. születésnapját. Futballistaként még nem kell a klubkarrier befejezésén gondolkodnia. /Lothar Matthäus például pont ennyi idősen tért vissza Münchenbe – sérülése miatt az Internél már le is mondtak róla./ Továbbá nem hiszem, hogy elhúzódó sérülései kizáró okot jelenhetnének: jelenleg is, korábban is voltak olyan játékosaink, akik visszatérő sérüléseik miatt csak időszakosan álltak rendelkezésre. De azon az egy-egy meccsen meg tudtak villanni. Mehmet Scholl 37 éves koráig játszott – és nem kellett ahhoz alapembernek lennie, hogy a csapat megbecsült tagja maradjon.

És a fenébe is! Nem akárkiről beszélünk, hanem Bastian Schweinsteigerről, az előző évtized legnépszerűbb Bayern-játékosáról. Ha van lehetősége a Bayernnek arra, hogy visszahozza, akkor nincsenek szakmai vagy pénzügyi kizáró érvek. Önmagában a szíve elég ok arra, hogy a klubvezetés kisegítse őt. Pláne, hogy egy ilyen esetben Kalle & Co. is bődületesen sok szimpátiapontot gyűjtene a szurkolóknál, de talán a szponzoroknál is.

Valószínűleg kevesen gondolják csak azt, hogy Schweinsteiger a jövőben beférne a legjobb kezdőbe. De önmagában a jelenléte mekkora lökést tudna adni?! Általánosságban is illetve egy-egy kulcspillanatban is. A tapasztalat megfizethetetlen.

A felvázolt szcenárió ma még csak álomkép. Ha már így akarta, remélhetőleg még összejön neki ez meg az Manchesterben, megérdemelné. Egyebekben, tök mindegy, mi történik – akár egy későbbi szezonban is – szívesen látjuk őt viszont a Bayern Münchennél. A pályán vagy azon kívül. Hiszen mégiscsak ő a mi (legutóbbi) Fussballgottunk.