“És engedd megtörténni!”

Arjen Robben a theplayerstribune.com felkérésére még néhány évvel ezelőtt egy nyílt levelet írt a 16 éves énjének. Bildergebnis für arjen robben 2013 wembleyBődületesen érdekes. Robben az egész karrierjét végiggondolta ebben a levélben, kezdve az elejétől: „Kedves 16 éves Arjen! Csütörtök délután van, és az anyukád felhívja az iskoládat. Hívja, hívja. Először azt gondolod, hogy valami rossz történt. Miért is ne tennéd? Az anyukád sosem hívja fel az iskolát, hogy eljöjj az óráról. Legelőször is, ne aggódj! Minden rendben van. Pontosabban, meg fogod látni, hogy a dolgok többek is, mint rendben lévők. De nem fogod elhinni, mit akar veled közölni, amikor visszahívod. Nem látod előre, mi fog történni. Az óraközi szünetben visszahívod, és minden megváltozik. Nagyon gyorsan. Szóval mielőtt visszahívod őt, és mielőtt mindez megtörténik, had mondjak el neked valamit, amit tartsál is meg: Mindig azzal a szenvedéllyel játsszál, mint tetted eddig is. Célozd meg a fejlődést. Tegyél többet! A legjobbadat. Emlékezni fogsz erre, ugye? Azért, ami történni fog, sose felejtsd ezt el! ’A Groningen profi csapatának vezetőedzője hívott korábban’ Anyukád ezt fogja neked elmondani: ’Azt akarja, hogy a hétvégén te is utazzál el a csapattal.’ Ugye? Hihetetlen.”

A Bayernnél való kezdéséről ezt írja: „Mindig arról szól, hogy lépj előre, fejlődsz és találj új kihívást. Mindig arról, hogy megtedd a következő lépést. Így akartad ezt. De a Bayern? Visszalépésnek fogod látni. Persze ott vannak a bajnoki címeik és kupagyőzelmeik, azonban neked itt már a Bajnokok Ligája-győzelemről szól a történet, ahol a Bayern nem fog a favoritok közé tartozni. Ez a Chelsea-vel és a Real Madriddal sem sikerült. És tudom, mit fogsz gondolni, amikor meghallod ezt a lépést: itt biztosan nem fog sikerülni. (…) De itt van valami, amit akarom, hogy tudd: ennél nagyobbat nem is tévedhetnél az életedben. Mert a Bayernhez való igazolás a legjobb döntést, amit egész életedben hozni fogsz.” 

A Finale Dahoamról: „2011-ben hamar kiestek, de egy évvel később… Ez a Bayern pillanata lesz. A 2012-es Bajnokok Ligája döntő hazai közönség előtt az Allianz Arenában. Korábbi klubod, a Chelsea ellen. Nem lehetne ennél szebbet elképzelni. Mégis… Nem tudom, hogy mondjam ezt el neked, de… Rémálommá fog válni.”

A londoni gólját pedig így foglalta össze: „És emlékszel a ballábas lövésre, amiről beszéltem? Gondolj rá! Gondolj rá, amikor következő évben eléred a Bajnokok Ligája döntőt. Gondolj rá, amikor a második félidőben röviddel azután, hogy megszereztétek a vezetést, a Borussia Dortmund kiegyenlít. Gondolj rá a 89. percben, amikor már alig maradt idő. Vágj be jobbal, kontrollálj a ballal. És engedd megtörténni!”

A levelet pedig azzal a visszacsatolással zárja, hogy „Szóval most ne várakoztasd meg anyukádat.”