Egy lépéssel beljebb

Az átigazolási időszak utolsó előtti napján Münchenben végre bejelentették annak a Marcel Sabitzernek a leigazolását, akiről az utóbbi napok átigazolási hírei a leginkább szóltak a bajor klubnál.

BFW Commentary: Analyzing what makes Marcel Sabitzer a top signing for Bayern Munich - Bavarian Football WorksPersze azért valahol mindig nagy világsztárokban reménykedünk. De talán még inkább olyan figurákban, aki egy-két lépésre vannak már csak a világklasszis szinttől. Marcel Sabitzer várhatóan nem a legvérmesebb szurkolói reményeket elégíti ki. De ettől még jó, hogy sikerült megszerezni.

Azt tudtuk, és talán a legtöbben tudomásul is vettük, hogy – bár máskor se nagyon szokott lenni – idén nyáron biztosan nem lesz átigazolási bomba. A klubvezetők elmondták, hogy idén nyáron a Bayernnél fokozottan is addig fognak nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. A kérdés így az maradt, hogy de legalább az megszabott mozgásterét kihasználja-e a klub. Bizonyosan nem egészen. De az átigazolási időszak utolsó előtti napján végre nyújtózott egyet, ha nem is nyúlt meg teljesen az a textil, ha nem is jutottak el a teljesítési határ végéig. Hogy ez kielégítő a legkomolyabb reményekhez: jó eséllyel nem. De ettől még nem értelmetlen ez a lépés.

Eggyel beljebb van most a Bayern München. Egy lépést megtett. Látva, hogy a belső középpályán a Goretzka-Kimmich kettősnek az elmúlt évben aligha volt alternatívája, ráadásul különösen Goretzka visszatérően sérüléssel küszködött, a pálya ezen részén nemcsak minőségi, de mennyiségi kérdés is volt, hogy érkezzen valaki. Akinek nem kell klasszisnak lennie, nem űrt kell betöltenie, hanem alternatívának kell lennie. /Aki elvileg a széleken is alternatíva, de ez már egy másik síkot nyitna meg./

És végül is egy 40 milliós játékos érkezik 16 millió Euróért, aki már több, mint 150 Bundesliga-meccsen túl van, nemzetközi szinten is rutinnal bír, németajkú, a legjobb korban van, régi-új vezetőedzője ismeri és kedveli őt. Egy olyan játékos, akire rá lehet bízni a Bundesligát, s akire remélhetőleg lehet akkor is számítani, amikor szorult helyzetben Párizsban vagy Manchesterben be kell állni a végjátékra – vagy akár az egész meccsre. Sabitzernek ilyen értelemben talán Corentin Tolissón kell túltennie.