Az évtized megfeneklett tehetségei a Bayernben

A Bayern Münchennel kapcsolatban nemcsak a gazdasági erőfölényből eredő magatartását és a többiek legjobbjainak elszipkázást szokták felróni a vetélytársak, de azt is, hogy sokszor nem a legjobban kezeli tehetségeit: sok a megfeneklő játékos, aki máshol nagyszerűen tudna teljesíteni, de a müncheni padon elveszik a tehetsége.

Image result for alexander baumjohann bayern

Számtalan olyan klasszist lehetne említeni, akik cáfolják ezt a vélekedést. Olyanokat, akiknek pont ez a váltás kellett ahhoz a szinthez, amivel világbajnoki címhez tudták segíteni hazájukat. De bizony mindig akadnak olyanok is, akiknek a Bayern egy törést hoz a pályafutásukban. A 90min.de az elmúlt évtizedből hozott össze egy ilyen válogatást. Vitatni lehet, én is tudnám. 🙂

Azt szükséges leszögezni, hogy nem önmagukhoz képest törés. Mario Götze esetében utólag biztos nem a legjobb döntés volt a müncheni kitérő. Azonban ő végig lehetőséget kapott, az adatai is eléggé konszolidált teljesítményről árulkodnak, közben világbajnokká is lőtte a németeket. Sajnos a nagy lépést nem tudta megtenni, ebben azonban betegsége (nemcsak sérülés!) is szerepet játszott. Ő biztosan nem ehhez a körhöz tartozik.

  1. Jan Kirchhoff

2013 nyarán érkezett Münchenbe, lehetőséget elvétve kapott Pep Guardiolától. Közben a Schalke kölcsönjátékosa lett, hosszú sérülések akadályozták. Megfordult a Sunderland és a Bolton csapatainál is. Jelenleg nincs klubja. 28 éves.

  1. Breno

Hatalmas tehetségként várták Münchenben, közel állt a válogatottsághoz is. De jó teljesítményre nem volt képes. Bűntetőeljárás alá került, börtönbe is ment, a csapat kiállt mellette. De ekkor már mindegy volt. 29 évesen a Vasco da Gama játékosa.

  1. Nils Petersen

Kissé kilóg a sorból ő annyiban, hogy idén német válogatott is lett, majdnem a világbajnokságra is kivitték. Az elért szintet hozta is volna. Tavaly a legjobb német gólszerző lett a Bundesligában. A Bayernben azonban nem kapott érdemi lehetőséget. Másodligás gólkirályként szerződtetve, nem is áldoztak rá nagy reményeket. Freiburgban eléggé szeretik. 30 éves lesz idén.

  1. Alexander Baumjohann

Róla már az érkezésekor megmondták, hogy jó játékos, de a hozzáállása hibádzik. Nem is sokáig maradt Louis van Gaal kegyeiben. Kilenc év alatt megfordult a Schalke, a Kaiserslautern, a Hertha, a Coritiba (brazil), a Vitória (brazil) csapatainál. Jelenleg a Western Sydney játékosa. 31 éves.

  1. Julian Green

Még nagyban az FCB II-ben szerepelt, amikor a 2014-es VB-n az amerikai válogatott egyik felfedezettje lett. Komoly esélyt nem kapott a profik között. Megfordult Hamburgban, Stuttgartban is, jelenleg a Greuther Fürth játékosa. 23 éves.

  1. Mitchell Weiser

Talán belőle még lehet valaki. 18 évesen igazolt Kölnből Münchenbe. A hozzáállásával nagy gondok voltak. A kaiserslauterni kölcsönjáték volt a mélypont. Utána a Hertában fokozatosan nyert újra erőt, idén pedig már a Leverkusen játékosa. 2017-ben ő lőtte EB-címre az U21-es válogatottat.