A Bayern a Premier League-et is tönkreteszi!

José Mourinho rövid időn belül másodszor is a Bayern remek szereplését hozta fel kifogásként saját csapata bukdácsolására.

Persze nem példaként állította maga elé azt a munkát, amit a Bayern nemzetközi befektetőktől függetlenül, üzleti hátrányból indulva elvégez, és amit több edzőcsere sem tudott megtörni. Ő a Bayern által „szándékosan” „legyengített” Bundesligával magyarázza miért szerepel nehézkesebben csapata a Bayernhez képest.

Abba a közhelybe most ne menjünk bele, hogy a Real, Barca, Bayern hármas a Premier League-ben is 10-15 ponttal nyerné a bajnokságot. Ez kézenfekvő, de sosem fogjuk megtudni. Menjünk bele inkább abba, mire föl is van ekkora szája bárkinek a Premier League-ben? Mire föl is képzelik magukat olyan óriásinak?

Különösen az az edző, akit tavaly a kiesőzónát súrolva kellett meneszteni a befektetői pénzből felduzzasztott csapatától? Ez az edző, aki jelenleg egy másik, szintén befektetői pénzből működő csapatával az Európa-Ligás helyért küzd azzal az Arsenallal, amelyikkel egy hónapja 10-2-re mostuk fel a padlót.

Ez a lerablásos dolog nagyon szépen hangzik. Mindenkinek lehet mindent csinálni, csak a Bayernnek nem. A Manchester United leigazolhatja Wayne Rooney-t, Robin van Persie-t, Edwin van der Saart, Rio Ferninandot, de a számunkra rosszemlékű Teddy Sheringhamet is. Csak a Bayern gyengíti le módszeresen a Bundesligát. Apropó Bundesliga: Sané, Mkhitaryan, Kagawa, Firmino, Xkaha, Gündogan, Zieler, Matip, Fuchs, Son etc. Egy bajnoki címre esélyes keretet lehet összeállítani csak olya játékosokból, akiket a Premier League csapatai raboltak le a Bundesligából.

Az Arsenal ugyanúgy lerabolta a Bundesligát. Mégis kapott egy 10-est a BL-nyolcaddöntőben. Lerabolja a Bundesligát, mégis ugyanúgy alulmaradt a Dortmund és a Schalke ellen is. De tegyük fel, hogy a Bayern lerabolta ellenfeleit. Ez mégis miben akadályozta meg az összevásárolt, sztáredzővel felkészített City-t, hogy legyőzze francia ellenfelét a BL-nyolcaddöntőjében??

Ha a Bayern úgyis tönkreteszi a Bundesliga csapatait, köztük a Leverkusent, akkor az angol bajnoki dobogós Tottenhamnek (amely tavaly le is rabolta a Leverkusent) éppen, hogy könnyű dolga lett volna a csoportkörben, mégis alulmaradt a gyógyszergyáriakkal szemben. Még velük szemben is. Pedig ők jelenleg a középmezőnyben tanyáznak a Bundesligában.

De igen, a Bayern a hibás azért, mert a Premier League csapatai a világsztár játékosok, világsztár edzők (Conte, Klopp, Mourinho, Pep), multimilliárdos befektetők és kiapadhatatlan TV-s pénzek árnyékában is az első valamirevaló csapat ellen kizúgnak a Bajnokok Ligájából. Most már rendszeresen. Ez mind azért van, mert a Bayern szívesen látta volna a soraiban a világ legjobb csatárát. Mert a Bayernnél úgy döntöttek, jó üzlet elhozni a világ legjobb csatárát TÖK INGYÉR’!

Vagy mert a Bayern úgy döntött, hogy még 100 millió Euró felett sem hajlandó eladni Franck Ribéry-t. Akit már 2007-ben is „nevetségesnek” számító összegért vásárolt meg. A Premier League csapatai le se hajolnának ma már egy 25 millás játékosért.

Azért meg már végképp ne kelljen bocsánatot kérni, hogy Hummels vagy Neuer, amikor egymással párhuzamosan hívta őket a Bayern és – többek között –a Manchester United, akkor úgy döntöttek, hogy előbbi ajánlatát fogadják el. Még azzal együtt is, hogy kevesebb pénzt fognak keresni.

Arról nem is beszélve, hogy mélyen a lehetőségeken alul szerezhették meg a világbajnok német válogatott akkori kapitányát. Simán lehúzták a Bayernt. Azért, mert a Bayernnek megér ennyi pénzkiesést, csak teljesíthesse legendájának kívánságát. Megtette ezt Schweiniért, megtette van Bommelért, Makaay-ért. De még Borowskiért is.

Probléma van bőven a Bundesligában. A színvonalbeli emelkedést összességében nem követte az eredményekbeli emelkedés. A Bayern potenciáljából is – már csak a nagyszámok törvénye alapján – időszerű az újabb BL-döntő. De hogy ezt bármiféle kifogásként lehetne használni a Premier League vesszőfutásához?!

A cikk elsőként az fcbayernmunchen.hu-n jelent meg.