Konténerstadionban is játszanak majd VB-meccseket

Rengeteg ellenérzés és tiltakozás közepette várja Katar a 2022-es világbajnokságra a világ legjobb válogatottjait (mínusz Európa legjobbját). Mindannyiunknak megvan a véleménye a világbajnoksággal kapcsolatban, többségében valószínűleg ezek jogosak is.

Ras Abu Aboud Stadium renamed Stadium 974

Tényhelyzet azonban, hogy Katar a nemzetközi közösség tagja, a katari szövetség a FIFA tagja, a FIFA erre szolgáló megbízottjai Katart jelölték ki a VB megrendezésére, és a helyszínek készen állnak a VB-re.

Nem kell szeretni, én se szeretem azt, amit ez a világbajnokság megtestesít. Mindenesetre lehetőségünk lesz arra, hogy jobban megismerjünk egy a miénktől eltérő kultúrát. Amit éppenséggel én nem kedvelek, de kétségtelenül létezik, és a nemzetközi világban érzékelhető súllyal rendelkezik.

És egyfajta megoldást is megismerhetünk arra, hogy az egyik legnagyobb kulturális eseményt (minden kultúra, amit ember hoz létre) hogyan lehet megrendezni.

Például egy konténerekből épült stadionnal. A Ras Abu Aboud Stadion Dohában, a főváros vízparti részén fekszik. 40.000 fő befogadására alkalmas. 2021. november 21-én készült el, 2021. november 30-án játszották le benne az első meccset.
A stadion legnagyobb érdekessége, hogy ún. moduláris építőelemekből állnak, melynek részét 974 darab újrahasznosított szállítókonténer is képezi.

Ez az első olyan helyszín a világbajnokságok történetében, melyet eleve csak meghatározott időtartamra építettek, a világbajnokságot követően lebontják. Viszont olyan elemekből épült fel, melyek a szétbontást követően elvileg újból összeállíthatók.

Ennek persze megvan a greenwashing hivatkozása is: olcsóbb, kevesebb anyagot kell ezért előállítani, felhasználni, kevesebb az ökológiai lábnyoma. Nagyon trendi.. Azért ne gondoljuk, hogy pénzügyi kérdésekben nem pénzügyi érvek döntöttek volna.

A Ras Abu Aboud Stadionban a csoportmeccseken túl egy nyolcaddöntőt fognak rendezni.