Hat ok arra, hogy a svájciak jók lesznek a VB-n

Svájcra már eddig is sokan odafigyeltek. Az ezredfordulón ők is komolyan beleálltak az utánpótlásba, többször sikeresen szerepeltek az utánpótlás VB-ken. Sokak szerint közel az áttörés a nagyok között is.

Svájc tizedik alkalommal lehet ott a világbajnokságon. Zsinórban ez a negyedik torna, amire kijutottak. Itt az ideje tehát annak, hogy feljebb lépjenek. 2006-ban és 2014-ben is csak ráadásban sikerült őket megtörni a nyolcaddöntőben.


2018-ban Brazíliával, Costa Ricával illetve Szerbiával találkoznak a csoportkörben. Az egyik legérdekesebb csoport. Amennyiben pedig továbbjutnak, akkor a németek csoportjából kapnak ellenfelet. Hatalmas teljesítmény kell tehát ahhoz, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé. Ennek ellenére a FIFA hivatalos oldala összegyűjtött hat érvet amellett, hogy ez sikerülhet nekik.

  1. Még sosem szerepeltek ilyen magabiztosan a selejtezőkben. Abban a csoportban, ahol mi magyarok is szerepeltünk, a svájciak 10 meccsből kilencet megnyertek, és pontazonosságban végeztek az Európa-bajnok portugálokkal. Több, mint kétszer annyi pontot (27 és 13) gyűjtöttek, mint mi, akik a harmadik helyen végeztünk a csoportban. A pótselejtezőben Észak-Írországot gyűrték le (1-0 és 0-0).
  2. Jól megy nekik a legjobbak ellen. Mint arról szó volt, Svájcnak Brazíliával is meg kell küzdenie a továbbjutásért. 2006-ban a későbbi ezüstérmes franciák ellen 0-0-ra végeztek, 2010-ben pedig a későbbi világbajnok spanyolokkal szemben 1-0-ra győztek. A mostani selejtezőben a portugálokat szorongatták meg. Nem félős csapat.
  3. Rugalmas játékstílus. Vladimir Petković sikerrel építi tovább Ottmar Hitzfeld munkáját. A svájciak most már sokkal támadóbbak, jobban fogékonyabbak a labdatartásra és a mérkőzés alakulásához képest változtatni is képesek a taktikájukon.
  4. Növekvő önbizalom. Mint azt Granit Xhaka is elmondta, a mostani selejtezők már teljesen más elvárásokkal zajlottak, mint a korábbiak. Egyre több játékosunk játszik élklubokban, ez pedig a csapaterejüket is növeli.
  5. Jegyzett kapusok. Akárcsak a németeknél, náluk is nehéz lenne eldönteni, ki védjen a válogatottban. Yann Sommer (Gladbach), Roman Bürki (BVB) és Marwin Hitz (Augsburg) is topligában pallérozódik.
  6. Sikeres csapatépítés, növekvő csapatszellem. Xherdan Shaqiri szerint a csapat a sokéves fejlődést követően mostanra már egységet alkot. Petkovic szerint is komoly erőt jelenthet majd a csapat összeszokottsága.Svájc friss kerete a wikipedia képe alapján: