Az első kelet-európai világbajnokság

Oroszország révén most először rendezhet majd világbajnokságot egy kelet-európai ország. Így természetesen a következő két hónapban Közép- és Kelet-Európa is nagyobb figyelmet érdemel majd.

Image result for eastern europe football 2018 world cupAz Elbától keletre nemcsak történetileg, de a modern futballban is kissé nehezebb az élet. Míg a különböző kvótákkal az ázsiai vagy afrikai országok egyre nagyobb esélyt kapnak a bizonyításra, úgy nehezednek el a lehetőségei a közép- és kelet-európai országoknak, az ún. volt szocialista tömb országainak. Hiszen akár Magyarországnak, akár a többieknek ugyanúgy a nagy európai futballnemzetekkel kell négyévente megküzdeniük a részvételért, ráadásul fokozatosan kevesebb induló helyért – ez az utánpótlás-tornákon különösen szembeötlő. Nem megoldhatatlan, de brutálisan nehéz feladatot adva. /Az Európa-bajnokság mezőnyének bővítésével viszont remek esélyt kaptak a fejlődésre ezen országok is. Már aki élni tud vele../

Az idei világbajnokságra a rendező Oroszország mellett három másik ország jutott ki: Horvátország, Lengyelország és Szerbia. Ez átlagosnak mondható, de 2006-ban például öt csapat is ott volt a zónából. Bosznia 2014-ben, Szlovákia és Szlovénia 2010-ben, Csehország és Ukrajna 2006-ban, Románia és Bulgária 1998-ban szerepeltek utoljára VB-n. Magyarországért egy kissé jobban vissza kell mennünk: 1986-ban jutottunk ki utoljára a VB-re. A kategóriában Horvátország az abszolút első: ők hat próbálkozásukból ötször is sikerrel vették a selejtezőket.
Az eredmények tekintetében is hiányzik még a nagy siker a zónának. Többször is favoritként vágott neki egy-egy csapat a VB-nek, a győzelem azonban még sosem jött össze. Magyarország (1938 és 1954) és Csehszlovákia (1934 és 1962) is két-két alkalommal vesztett döntőt. Lengyelország 1974-ben és 1982-ben, míg Horvátország 1998-ban lett harmadik. Kiemelendő még Jugoszlávia (1930 és 1962), a Szovjetunió (1966) valamint Bulgária (1994) negyedik helyei. A Szovjetunió (1960) és Csehszlovákia (1976) viszont már nyertek Európa-bajnokságot.

Oroszország annyiban debütáns is, hogy Európa keletibb fele eddig még világbajnokságot sem rendezett. EB-t Jugoszlávia (1976) és 2012-ben közösen az ukrán és lengyel szövetség. Hivatalos próbálkozás sem nagyon volt rá: Magyarország még az 1930-as tornára jelentkezett be, de aztán visszavontuk a pályázatunkat.