A páratlan Sepp Maier

A német kapus nem köcsög, ahogyan azt a magyar sportsajtóban évekkel ezelőtt olvasni lehetett. A német kapus klasszis: ahogyan azt a meccseken látni, itt pedig olvasni lehet.

Image result for sepp maier world cupMinden Oliver Kahnra jut egy Jens Lehmann, egy Manuel Neuerre egy Marc-André ter-Stegen, egy Toni Schumacherre egy Uli Stein, egy Bodo Illgnerre egy Andy Köpke, de még egy Toni Turekre is egy Bert Trautmann. Róla volt külön cikk is, sajnos elkevertem. És még nagyon csak a felületet kapargatjuk és nagyon csak frappáns képet akarunk festeni. :- )

No meg persze van ott valahol a német futball történetelemkönyvének közepén egy fura figura: Sepp Maier. Akinek egyszerűen nem volt párja a saját korában, akár a Bayernt, akár a Nationalelfet nézzük, kirobbanthatatlan volt. Előbbiben 631, utóbbiban pedig 95 tétmeccsig jutott. A német kapusok közül ő játszotta le a legtöbb válogatott meccset, az utolsó hat mérkőzésén a csapat kapitánya is volt. A Bayernben Oliver Kahn egy meccsel beelőzte.

A Bundesligában zsinórban 442 meccset játszott végig. Lehetett volna több is, ha 1979 nyarán nem szenved közlekedési balesetet. Ezt követően még visszatért edzeni, de pályára már nem lépett. 35 évesen még ott lehetett volna a pályán, legalábbis a Bayernben. Lásd Dino Zoff.

Persze a focitól nem szakadt el, sőt! Évtizedeket töltött el a Nationalelf és a Bayern kapusedzőjeként. Legismertebb mentoráltja pedig Oliver Kahn lett. Kapusedzőként is végignyert mindent, operatőrként meg is örökítette a legjobb pillanatokat. Végül Jürgen Klinsmann érkezése okán távozott mindkét helyről. A válogatottban világbajnoki utóddal, Andy Köpkével pótolták, míg a Bayernben másokkal is próbálkoztak, de jelenleg Toni Tapalovic tölti be ezt a szerepet, aki valószínűleg Manuel Neuer választottja volt.

Végül mindig a németek