A német kapus klasszis!

Egy évvel ezelőtt még nem nagyon gondoltuk volna, de újra érdekessé vált a kapuskérdés a Nationalelffel kapcsolatban.

Manuel Neuer teljesítménye és rátermettsége magától értetődő. Amennyiben egészséges lesz, ő fog állni a Nationalelf kapujában az oroszországi világbajnokságon. Egyúttal ő vezeti ki a meccsekre a csapatot, hiszen ő a német válogatott kapitánya is.

Image result for ter stegen leno trapp

Mivel ugyanabban az évben születtünk, így nem szeretnék belegondolni abba, hogy Neuer bárhonnan is bármikor kiöregedhet. Jogi Löwnek és stábjának viszont ezzel is számolnia kell, ahogyan Neuer esetleg újabb sérülésével.

Szerencsére a német futball jelenleg is számtalan kiváló kapussal rendelkezik. Féltucatnyi olyan kapussal, akik a vetélytársak többségénél kezdők is lehetnének. A világbajnokságra azonban – a remélhetőleg egészséges – Neueren kívül csak ketten utazhatnak. A Ter-Stegen, Leno, Trapp hármas előnyt élvez Löwnél, de minimálisan is ott van még Timo Horn és Ralf Fährmann is, ahogyan Sven Ulreich neve is folyamatosan felmerül a Nationalelffel kapcsolatban. Utóbbi ezt udvariasan elhessegette.

Még több érdekes sztori: Végül mindig a németek.

De nemcsak a keretbe kerüléssel, hanem akár a kezdővel kapcsolatban is keletkezhet feszültség. Elsősorban Marc-Andre ter-Stegen esetében merülhet fel az az igény, hogy az ő folyamatos teljesítményét a Barcelonánál Löw jobban honorálja-e. Ő maga nem fogalmazott meg nyilvánosan ilyen igényeket, de 26 évesen már bizonyosan ott motoszkál benne a gondolat. És ez így van rendjén.

A Nationalelf történetének elmúlt évtizedeiben egyébként is gyakran felmerült a kapuskérdés. Volt, hogy igazán szomorú dolgok miatt. 2009 őszének Manuel Neuer még úgy futott neki, hogy a Nationalelf harmadik számú posztjáért fog küzdeni. Robert Enke tragikus tette és René Adler sérülése után azonban ő lépett elő elsőszámúvá. És olyan teljesítményt ért el, amivel eséllyel indulhatna a minden idők legjobb német kapusa címért is. Nagy a verseny.

12 évvel ezelőtt a hazai világbajnokságot megelőzően a Lehmann-Kahn párbaj bűvöletében zajlott a felkészülés. Hivatalosan Timo Hildebrand is jelölt volt. Végül Jens Lehmann jött ki győztesen, Oliver Kahn a szomorú fejlemények ellenére leült a padra és onnan segítse a csikócsapatot.

Pedig ő már a 90’-es évek közepén nyilatkozott olyat, hogy soha többet nem akar kispados lenni a válogatottnál. Andy Köpke 96’-os klubbeli teljesítménye azonban meggyőzte Berti Vogts-ot, az akkori kapitányt. És be is jött neki, a németek Európa-bajnokok lettek. Viszont a két évvel későbbi VB-negyeddöntős búcsút már annak számlájára írták, hogy elmulasztotta a fiatalítást.

Ettől elüt, hogy két kiváló kapus, Eike Immel és Bodo Illgner is relatíve fiatalon vonultak vissza a válogatottságtól. Immel 29 évesen, egy évvel a VB-győzelmet megelőzően, Illgner pedig 28 évesen.

Related image

Mindkettőjük számára két nehezen kezelhető figura szomorú búcsúja nyitotta meg a kaput a Nationalelf felé vezető úton. Toni Schumacher, akiről számtalan sztorit lehetne mesélni, biztosan szóba kerül még ezen a honlapon is (A legegyszerűbb, ha el- vagy újraolvassátok a magyar nyelven is megjelent könyvét). A másik figura pedig Uli Stein. Aki a Hamburg BEK-győztes kapusaként kiváló ajánlólevéllel rendelkezett, hogy a német válogatottban is szerepet játsszon. Végül azonban mindössze hat válogatottsággal kellett beérnie.

Ebben saját maga is alaposan benne volt. De talán Franz Beckenbauernek sem jött be a tőle megszokott egyenesség: „Te vagy a világ legjobb kapusa, de itt nem fogsz játszani” – hangzott el a 86’-os VB-t megelőzően, legalábbis utólag Stein ezt állítja. Amiként az is csak olaj volt a tűzre a szaftos sztorikra mindig kapható újságíróknál, hogy a rajtnál úgy nyilatkozott, ezzel a csapattal senki sem tudna VB-t nyerni. Stein arra gyanakodott, hogy az Adidas „szólt le”, hogy a vele szerződésben álló játékosnak kell védeni.

A Nationalelf keretében  a mexikói VB-n klikkek is kialakultak. A kölniek ültek az egyik asztalnál, míg a hamburgiak és a müncheniek a másiknál. Kalle Rummenigge a „kölni maffiát” okolta a feszültségekért, ő legalább annyira hadban állt Schumacherrel, mint a hamburgiak. Uli Stein pedig provokált. Tök nyíltan itta a sört a kapitány előtt, be is szólt neki, elhagyta a tábort, Uruguay ellen félmeztelen napozott. Majd Klaus Augenthalerrel, Dieter Hoeneß-szel és Ditmar Jakobsszal egy éjjeli kimaradásnál egy tetoválószalonban is betértek. Másnap mindannyiuk büntetést kapott, Beckenbauer idiótának nevezte őket, amit a fiatalbbik Hoeneß-testvér nyíltan ki is kért magának. Stein dupla akkora bírságot kapott, mint a többiek, a Császár indokolása szerint ez volt az ára, hogy a kerettel maradhasson.

Image result for uli stein 1986

Stein egyből rávágta, hogy akkor ő indulna is haza, Hoeneß is. Beckenbauer azonban már jóval barátságosabban elodázta ezt azzal, hogy nyilván nem fog senki sem hazautazni. Aztán a szövetség döntése miatt Uli Steinnek mégis mennie kellett. Amúgy még a nem teljesen egészséges Kalle Rummenigge is kapott egy ultimátumot a szövetségtől, őt is hazautazással fenyegették.

Néhány évvel ezelőtt volt egy magyar nyelvű cikk, amiben a német kapusok Steinhez hasonló viselkedését gyűjtötték össze. A kimértség és objektivitás nem lehetett cél, ez már a címválasztásból is adódott: A német kapus köcsög…  És ez Manuel Neuer Algéria elleni csodateljesítményét követő napon született. NOT COOL, MAN! NOT COOL!

A német kapus valóban nem egyszerű eset, de a német kapus évtizedek óta KLASSZIS. Legyen szó akármelyikről. Hogy egyszerre csak egy állhat közülük a kapuban? Hogy a rátermettségük ellenére szükségszerűen többek kimaradnak a jóból? Hogy a kapuban állón extra nyomás van, mert ha hibázik, akkor ott van mögötte három másik klassz kapus? Ez a történet velejárója.