Ne vitassuk már el Thomas Müller múltbéli érdemeit!

Úgy tűnik, hogy Thomas Müller imázsa lehet a legnagyobb vesztese a Bayern München és a Nationalelf 2018-as vesszőfutásának.

Image result for thomas müller 2013 barcelona

Thomas Müllert már korábbról is ismertük, de leginkább akkor került a térképre, amikor 2009 második felében Louis van Gaal komoly bizalmat szavazott neki. Hamar beépült a Bayernbe, a világbajnokságon pedig gólkirály és a legjobb U-korú játékos lett. Louis van Gaal, Jupp Heynckes, Pep Guardiola és Jogi Löw – négy kiemelten sikeres edző, akik szerették, akik megértették, akik képesek voltak őt használni.

Edzői megértették, hogy ő egy különös figura, nem illeszthető bele a modern egyéniségek sorába. Azonban beilleszthető a csapategységbe. Sőt, ő lehet az kitöltő anyag az egyéniségek között. Müller éveken át aktívan (gólok + gólpasszok) és passzívan (Raumdeuter) volt hasznára csapatainak. A Byernben mindig egyfajta 12. emberként, de a sérülések okán mindig végigjátszva a szezonokat.

Taktikai kalauz: ‘Raumdeuter’

2016-ban, talán az Atletico elleni kihagyott büntetővel, valami elszakadt nála. Azóta sem Carlo Ancelotti, sem Niko Kovac alatt, de még a válogatottban sem találta magát. Jupp Heynckes negyedik turnusában viszont ismét meg tudta csillogtatni erényeit.

2018 végére azonban nagyon esetlegessé vált a játéka. Hiányzik a statisztikai erő, de – bármilyen okból, ez lehet taktikai is – erényeivel sem tud hozzájárulni csapatai játékához. Teljesítménye alapján nem kéne kezdőnek lennie sem a klubban, sem a válogatottban. Teljesítményük alapján lennének mindkét helyen olyan fiatalok, akik jobban és nagyobb alázattal játszanának, mint ő.

Hiba, ha edzői ezt nem észlelik.

Hiba, ha edzői nem hozzák meg ezt a kemény döntést. 

Ez a helyzet feszültséget kelt a hétköznapi szurkolók számára, mint amilyenek mi vagyunk. Hiszen egy olyan figurát kell visszatérően bírálni, akit egyébként szeretünk és aki annyi örömet okozott nekünk a múltban. Akár haragot is érezhetünk. Ez érthető, ez emberi. Az viszont már kívül esik, ha múltbeli dolgokat akarunk elvitatni tőle: pl. „ilyen müllerekkel nem lehet VB-t nyerni”, „Müller mindig is haszontalan volt”, „sosem játszott jól” stb. /Mielőtt jönnének a „senki sem vitatja el, de…” kommentek: ismét ki kell emelni, ez a bekezdés a lényeg. Nincs szó arról, hogy Thomas Müllernek a jelenben kezdőnek kéne lennie.És igen, napi szinten vannak, akik levitatják. Ezért született ez a bejegyzés./

Nagyon veszélyes és hibás gondolkodás, ha a múltból akarjuk értékelni a jelent. Ugyanúgy, ha a jelenből akarjuk értékelni a múltat. A kettőnek van köze egymáshoz. De közel sem kizárólagos. A jelen nem tudja meg nem történté tenni a múltat. A múlt sem tudja menteni a jelent. Amikor valaki jól játszik, akkor aznap jól játszik. Amikor valaki rosszul játszik, akkor aznap rosszul játszik.

Related image

Nem úgy megy, ha valaki a jelenben rosszul játszik, akkor automatikusan lenullázódik az egész karrierje, akkor automatikusan rosszul játszott minden meccsen. Ez az, ami méltatlan. Az magától értetődő, hogy aki nem játszik eléggé jól a kezdőhöz, szemben egy csapattárssal, aki igen, akkor lehet bármekkora ikon is, egyszerűen nem maradhat meg a legjobb kezdőcsapatban. Felesleges is csűrni ezt, hiszen ez triviális, ebben nincs vita. Abban sincs vita, hogy aki kapitányhelyettes, annak a csapategységen kell dolgoznia, de még véletlenül sem az edző, edzők (?) megpuccsolásán. Kapitányhelyettesként ugyanúgy komoly felelősséggel tartozik azért, hogy edző és játékosai össze tudjanak dolgozni. Ez egy közös felelősség, nyilván nem egyenlő felelősség. Mind a Bayern Münchenben, mind a Nationalelfben.

Viszont attól, hogy valaki a jelenben úgy játszik folyamatosan, hogy a hozzáadott értéke alapján nem kéne játszania, még nem jelenti, hogy azt érdemelné, hogy napi szinten az emberi mivoltunk aljas szféráját kiélve elvitassuk (nagyon szépen fogalmazva) az ő múltját.

Az meg pláne nem, hogy egy játékost, aki hét szezonon át (2009-16) volt megérdemelten alapembere a világ egyik legjobb csapatának és válogatottjának: mind aktív (gól, gólpassz), mind pedig passzív módon (Raumdeuter) a legnagyobb hasznára volt csapatainak, úgy állítsuk be, mint valaki utcáról összeszedett hülyegyereket, aki fel sem fogja, hova viszik, csak ráadnak egy szép mezt.

Image result for thomas müller 2016 bayern

Thomas Müller a Bayern München egy behatárolható időszakának meghatározható figurája.

Thomas Müller a Nationalelf egy behatárolható időszakának meghatározó figurája.

Thomas Müllernek elévülhetetlen szerepe van a Bayern München triplázásában.

Thomas Müllernek elévülhetetlen szerepe van a Nationalelf világbajnoki címében.

Ezt a négy dolgot nem lehet tőle elvitatni. Akkor sem, ha évekkel később már nem képes sem aktív (gól, gólpassz), sem passzív (Raumdeuter) módon hozzájárulni a csapata sikereihez. Az a mai kezdőcsapat összeállításában kell, hogy komoly szerepet játsszon. Az a jövőheti kezdőcsapat összeállításában kell, hogy komoly szerepet játsszon. De azt nem befolyásolja, hogy megérdemelten játszott három BL-döntőt.