Mit jelent a Nemzetek Ligája kiesés a németek számára?

Nem sikerült szépen zárnia a futballévet a Nationalelfnek. Néhol ugyan szebb játékkal, de a hollandok ellen is csalódást keltő eredménnyel kellett beérniük a németeknek. Ráadásul már korábban kiderült, ha lesz is újra ilyen sorozat, akkor azt már a B-csoportban fogja végigjátszani a Nationalelf.

Image result for nations league germanyJelent ez azonban bármit is? Leginkább semmit. Legalábbis a sorozat olyan kicsiny elfogadottsággal és érdeklődéssel bír, hogy maximum egy érdekes hírnek illett bele a németek kiesése. A lényeg ezek után is az Európa-bajnokság és a világbajnokság. Ezek selejtezőire vélhetően oda fogja magát tenni a Nationalelf. A franciákhoz és hollandokhoz képest várhatóan könnyebb ellenfelekkel szemben. A kieséstől függetlenül, a hollandok legyőzésével elkerülhető lett volna a második kalap az EB-selejtezőkön.

Azonban mégis van jelentősége. A jelenben és a jövőben is. A jelenben: most már tényleg nem lehet arra hivatkozni, hogy a világbajnokság kisiklás volt, ami bármikor becsúszhat. Ez utóbbi igaz is, azonban itt már jóval többről van szó: sem a taktikai repertoár, sem pedig a játékosok hozzáállása nem tükrözte, hogy van esély visszatérni a VB-címvédőként eltöltött boldog békeidőkhöz. 

De azt is csak a novemberi mérkőzéseken tükrözte a Nationalelf játéka, hogy van remény az újrakezdéshez. A gyatra őszi eredmények valószínűleg még nagyobb változásra ösztökélték Jogi Löw szövetségi kapitányt. Mind az oroszok, mind a hollandok elleni meccs elsősorban a fiatalokról szólt. Ennyiben jövőbemutató is a kiesés. Ez jó.

A jövőre nézve viszont még inkább értelmetlenné válik a sorozat. A németek a franciák és a hollandok ellen európai élcsapatokkal játszottak, ez oké is. Azonban a sorozat amatőr kiírása könnyen olyan helyzetet teremthet, hogy népszerűtlenebb, nemzetközi szinten „eladhatatlan” válogatottak játszanak majd a trófeáért, míg a jegyzett csapatok a futottak még ligában. Ez a sorozat nem a presztízsről szól. Ez a sorozat arról szól, hogy az UEFA még egy bőrt le akar húzni a válogatottakról. Pénz pénz hátán legyen.

Hát akkor legyünk már eléggé őszinték ahhoz, hogy ezt felvállaljuk is! Hozzanak létre egy olyan sorozatot, ahol aktuális játékerőtől függetlenül a legnépszerűbb válogatottak játszanak egymás ellen. Egy német-olasz meccs akkor is sláger, ha történetesen mindkét csapat a rosszabbik arcát mutatja. De a svájci – izlandi A-ligás meccs akkor sem vált ki tömegérdeklődést, ha mindkét válogatott a legszebb időszakát éli.

Ilyen értelemben a németek kiesése nagyobb fiaskó az UEFA számára, mint magának a Nationalelfnek. Akár Finnország, akár Wales ellen nem lesz több ez, mint egy selejtezőmérkőzés. De még akkora érdeklődést sem váltva ki. Az UEFA is elesik azoktól a többletbevételektől, amit a németek elitligás jelenléte adna.