Így értékelte Jogi Löw a Nationalelf helyzetét!

Már több, mint két hónap eltelt, mióta a németek Dél-Korea ellen végleg lebőgtek az oroszországi világbajnokság csoportkörében. Jogi Löw akkor ígéretet tett, hogy hagyja kiforrni a tapasztalatokat, majd az ősz közeledtével beszámol ezekről.

Image result for jogi löw kaderEredendően arra lehetett számítani, hogy ezt a DFB illetékesei és/vagy a Bundesliga klubok szakmai vezetői előtt teszi meg. A most szerdai kerethirdetés előtt azonban brutális hosszúságú és összességében elég mély elemzést adott a nyilvánosságnak arról, mi történt Oroszországban és minek kell történnie a jövőben.

Hallgatni is elég megterhelő volt, olvasni sem egyszerű, így egy kivonattal lehetne a legjobban rávilágítani a lényeges pontokra. Ezeket mondta el Jogi Löw szerdán:
 1. Megérdemelt volt a kiesés, mindenki messze a határai alatt maradt. Csalódott és dühös volt egyszerre. De a kiesést követő negyedik napon leültek Oliver Bierhoff-fal, és úgy gondolták, hogy a motiváció, erő és lelkesedés továbbra is megvan bennük.
 2. Az előző tornákkal együtt elemezték a 2014-es VB-t is. 2010-ben már egységes csapatként szerepeltek, sokat profitáltak a védekezésből és a kontrákból. 2014-ben már dominancia és labdatartás által akarták és tudták megnyerni a meccseket, még inkább egységessé vált a csapat. 2014-ben volt a csúcson a csapat, nemcsak az eredmény tekintetében.
 3. Azáltal, hogy 2014-ben ilyen játékkal tudtak nyerni, a többi csapatot is arra sarkallta, hogy még jobban visszahúzódjon. Ez pedig még nagyobb dominanciát követelt meg tőlük. Ezért kellett fejlődniük a 2014-ben védjeggyé vált stratégiában.
 4. Fontos szerepet játszott az előkészületekben annak vizsgálata, mely csapatok fognak majd jó eséllyel odakerülni a legjobb négybe. Valamint készülni a végső ütközetekre is. Megvizsgálva az ő játékukat, olyan repertoárt kidolgozni, amely ő ellenük is eredményes lehet.
 5. Minden játékossal külön is beszélni akart a nyaralásokat követően.
 6. A védekezés sokkal fontosabb volt, mint az előző VB-ken. Majdnem mindenki mindössze három támadójátékossal állt fel. Megint inkább a kontrákra mennek rá illetve az állított szituációkra? Az elitbajnokságokat a labdatartásra építő csapatok nyerik meg, Németországban is. De a Bajnokok Ligáját a Real Madrid, amely másként játszik.
 7. Őszintén elmondta, hogy a labdatartásra irányuló precizitás-igénye már-már arrogáns volt. A csoportmeccseken erre akart építeni, s a kieséses szakaszban jobban a védekezésre. De rosszul mérte fel a helyzetet, hiszen a Mexikó elleni meccs nyomban egy „K.O.- meccs” volt. A vereséggel együtt már mindegyik.
 8. Változatosabb, rugalmasabb játékra van szükség.
 9. FONTOS! Ahhoz, hogy megnyerj egy tornát, magas hőfokon kell égned és meg kell lennie a szükséges enthuziazmusnak, lelkesedésnek /kitérő, Hamvas Béla: „Nem a bizonyosságot keresi, hanem az enthuziazmust. Az erőket, amelyekhez nyúl, felszabadítja.”/ A 2014-es VB-t követően nem sikerült új tűzzel folytatni. Nem sikerült úgy nekimenni a tornának, hogy mindenkinél meglegyen a szenvedély, lelkesedés, küzdőszellem és a párharcokban való erő. Nem volt meg a láng, magyarul talán inkább szikra.
 10. Elmondja, hogy egyébként az ő feladata lett volna, hogy mindenki motivált legyen. Nem sikerült. Látja, hogy a játéknak és a motivációnak is stimmelnie kell ahhoz, hogy jó tornát tudjanak futni.
 11. Hatalmas probléma volt a helyzetkihasználással. 2014-ben 13, 2018-ban 24 helyzetük volt meccsenként.
 12. Relatíve sokat futottak, de nem elég intenzíven.
 13. 2014-ben a labda átvétele és továbbadása között 1,19 másodpercre volt szükség, idén 1,5. Emiatt idén minden ellenfél esélyt kapott arra, hogy hamar rendezze sorait a védekezésben.
 14. Thomas Schneider már nem tagja az edzői stábnak, ő a scoutingban kap majd helyet.
 15. Az edzői stáb három emberből fog állni: Jogi Löw, Marcus Sorg és Andy Köpke. Urs Siegenthaler is a csapat mellett marad, mint a scouting vezetője.<
 16. Megfelelő keveréket akarnak a tapasztalt és fiatal játékosokból.
 17. A Nemzetek Ligáját komolyan veszik.
 18. Mesut Özil. A játékos nem hívta őt fel külön. A menedzsere hívta fel, mikor már a harmadik nyilatkozat is kiment. Általában minden visszavonuló játékos először őt hívja fel. Özil nem tette ezt meg.
 19. Löw többször is próbálta felhívni Özilt, de nem sikerült „elérnie” őt.
 20. A török elnökös fotó hatását alulértékelték. Löw maga is. A német elnököt is megpróbálták bevonni a helyzet megoldásába. Sok erőt emésztett fel. De ez nem lehet kifogás a kiesésre.
 21. A rasszizmus váddal nem tud mit kezdeni, mert a DFB-ben ilyesmi még szóba se került soha. Gündogant és Özilt szakmai okokból jelölte.

Image result for jogi löw 2018 korea

Oliver Bierhoff:

 1. A 14 év eredményes munkában és nem a közelmúlt lebőgéséből kell a hangulatot megalapozni. Ezen dolgozni kell.
 2. Hanyagok voltak, hogy azt hitték, a továbbjutás és a szurkolók támogatása magától értetődő.
 3. 30 éve van a profi sportban, rengeteg emberrel beszélt, de még sosem voltak annyira ellentétes vélemények, mint az Erdogan-fotóval kapcsolatban. Alulértékelték.
 4. Visszautasítja viszont, hogy akár a szövetségnél, akár a válogatottnál felmerülhetne bármiféle rasszizmus.
 5. Szorosabb kapcsolatot akarnak a szurkolókkal.
 6. A válogatottnak különleges légköre volt. 2006-ban kialakítottak egy magatartási kódexet, ami sokáig tartotta is magát. Most itt az idő új iránymutatásokkal gazdagodni, de ezt a játékosokkal közösen kell kialakítani.
 7. 2018-ban semmivel se vittek bele több reklámot és marketinget, mint 2014-ben.
 8. Az év végén új sportigazgatóra lesz szükség, Horst Hrubesch visszalép.
 9. Utánpótlás: létrehoztak most egy projektekkel foglalkozó csoportot, mely a német futball új útjaival foglalkozik majd.
Jogi Löw a kerettel kapcsolatban:

 1. Ugye Jogi Löw olvasatában Özil kulcsember volt. De szerinte vannak, akik képesek lehetnek őt pótolni. (..)
 2. A kimaradó Sami Khedirával hosszasan beszéltek. Khedira nem olyan fajta, aki visszalépne a válogatottságtól. A készségét jelezte. De Löw most teret és lehetőséget akar adni más játékosoknak is. És majd később megbeszélik, hogyan tovább.
 3. Most majd különös figyelem és nyomás alá kerülnek. Másfajta arcukat akarják mutatni, már most meg akarják mutatni, hogy nemcsak a szájuk jár.
 4. Nagyon jó volt a VB_keret, de nem tudták hozni magukat.
 5. Most nem volt meg az a fajta csapatszellem, ami 2014-ben. De ennek sokszor idő is kell a torna alatt.
 6. Philipp Lahm, akinek a nyilvános kritikája miatt sok firkász örömködik, először Jogi Löwöt hívta fel, hogy elmondja a véleményét. Jól ismeri Löw munkáját és azt, hogyan bánik a csapat tagjaival. Lahmnak igazán van rálátása Löw munkájára. Lahm elmondta, szerinte hogyan kellett volna a fiatalokkal bánni.
 7. Löw szerint nem kell mindent megváltoztatni, ez nem az a helyzet.
 8. Nyomatékosította, hogy bárhol is dolgozzon, az ő csapata nem fog kizárólag a védekezésre építeni.
 9. Sanéval külön beszélt. Szerinte akkor az volt a legjobb keret. Az edzőtáborban nem a legjobb teljesítményével rukkolt elő. De már akkor is biztos volt abban, hogy a jövőben építeni akar Sanéra.
 10. Van 4-5 idősebb játékos. Fontos, hogy legyen egy tengely, akikhez a fiatalok idomulni tudnak. Ez a 4-5 játékos sokkal többet tud, mint amit a VB-n mutatott. A nehezebb mérkőzéseken nagyon fontos, hogy ők hozni tudják a teljesítményüket.
 11. Gündogant fontos játékosnak ítéli meg a közeljövőre nézve. Abszolút azonosulni tud a célokkal. Reméli, hogy a „szurkolók” is el tudják fogadni ezt.
 12. A játékosokkal való beszélgetésben nagyfokú önkritikával találkozott.
 13. Mario Götze még nem írta le magát a válogatottnál. Ha újra folyamatosan jó teljesítményt fog nyújtani, aki újra szóba kerül majd a válogatottnál is.
 14. Özilt a saját játékosának tartotta a válogatottnál. Szerinte Özil az elmúlt 20-30 év egyik legjobb német játékosa. És szerinte ez így is lesz. Csalódott, hogy nem közvetlenül tőle tudta meg.
 15. Teljesen más a csoportmeccs és a kieséses szakasz. Az első meccsen még zajlik a konkurenciaharc. A végén pedig már abban gondolkodik mindenki, hogy ’még kettőt kell nyerni és akkor világbajnokok leszünk.’ A csapatszellem a kieséses szakaszra érik meg.
 16. Senki sem ivott alkoholt, éjfélre már az ágyban volt. Este internetezhettek.
 17. Serge Gnabry-t is figyelemmel követik.
 18. Julian Draxlerre nagy terhet fog pakolni, Joshua Kimmich mindig odateszi magát.