Goretzkával mehetnek neki az angoloknak a németek

A 24 csapatos Európa-bajnokság egyik nagy anomáliája, hogy a harmadik csoportmeccs és a nyolcaddöntő között sok csapat számára akár egy hét is eltelhet. Ami azért egy nagy tornán elég fura. Gyanítom az UEFA üzleti érdekei fontosabbak annál, minthogy a játékosok esetleg egy héttel hamarabb menjenek el rövid nyári szünetükre…

Leon Goretzka in Nationalelf: So gut, dass er Löw in Personal-Zwickmühle bringt - FOCUS Online

Ez alkalmas arra is, hogy a lendületben lévő csapatot megakassza, de alkalmas lehet arra is, hogy a rosszul kezdő csapatok rendezzék soraikat, a kisebb sérültek kipihenjék magukat. Ilyen lehet Leon Goretzka is, aki sérülten érkezett az EB-re, s amennyiben nem szorított volna a helyzet, akkor a portugál meccshez hasonlóan a harmadik csoportmeccsen is legfeljebb epizódszerepet kaphatott volna. A szorítás miatt persze végül főszereplővé kellett előállnia, amely az elmúlt két év alapján nagyon is jól áll neki.

Az angolok elleni mérkőzésig pedig nagyjából egy hétnyi ideje van arra, hogy végleg felépüljön, s teljes erőbedobással fusson neki a Wembley-rangadónak.

Szükség is lesz rá, hiszen a tapasztalatok alapján ez a német válogatott akkor igazán veresenyképes, ha a Kimmich-Goretzka páros egyszerre van a pályán. Goretzka nemcsak a védekező feladatok, hanem a középpálya és a befejezés közötti kapcsolatteremtés szempontjából is kulcsfigura lehet. E két tényező egyelőre a Nationalelf EB-szereplését egyaránt besötéti . Mivel – Antonio Rüdiger mellett – Ilkay Gündogan szereplése eleve kérdéses, így Goretzka kezdőjátékának aligha lesz akadálya.A Bild első várakozás így néz ki:

Kép