EURO 2024: Célegyenesben a német kampány

Szeptember 27-én döntenek majd az UEFÁ-nál, melyik ország rendezheti meg a 2024-es Európa-bajnokságot. Németország és Törökország maradt versenyben a harmadik 24 csapatos EB-ért.

Image result for philipp lahm euro 2024

Németország 1988-ban rendezett Európa-bajnokságot, mellette 1974-ben és 2006-ban adott otthont a világbajnokságnak. A 2020-as EB döntőjének megrendezésére München is pályázott, végül London jött ki győztesen. Az összeurópai EB-n München három csoportmeccset (abban a csoportban, mint Budapest is) és egy negyeddöntőt rendezhet majd.

A 2024-es EB-t viszont egyedül szeretné majd megrendezni a DFB. A pályázat mottója félig angol, félig német nyelvű, mely a futballban illetve Európa szívében való egyesülésre hívja fel a figyelmet. Németország alapvetően is az európai integráció motorja, pályázatával a futball integrációs erejét akarja felhasználni, a futball határokon átnyúló jellegébe kapaszkodva.

Befelé fordulva pedig az a német szövetség célja, hogy az élsporton felül az amatőrkluboknak is új lendületet adjon. 25.000 fociklub működik Németországban, a DFB-nél gyakran példaként hozzák fel őket, akik a szürke hétköznapokon képzik a jövő profi játékosait. A 2014-es világbajnokok túlnyomó többsége is ilyen kiscsapatnál játszott először.

A pályázat elsőszámú arca – ő lehet a szervezőbizottság elnöke is – Philipp Lahm lesz, aki 2014-ben kapitányként emelhette magasba a világbajnoki trófeát. Érdekes, hogy a német és a török csapatok EB-találkozóján, 2008-ban éppen ő lőtte a győztes gólt. De a 2006-os hazai rendezésű VB-n is ő adta meg az alaphangot.

Amennyiben Németország rendezheti majd meg a tornát, összesen tíz városban rendeznek majd meccseket: München, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Gelsenkirchen, Dortmund, Hamburg, Lipcse és Berlin. Düsseldorf kivételével mindegyik stadionban rendeztek meccseket a 2006-os VB-n is. Mindegyik stadion áll és kéthetente több tízezer nézőt lát vendégül.