Eljött a fejhallgatós edzők kora a futballban is

A közelgő világbajnokság egyik legérdekesebb újítása lesz, hogy a FIFA engedélyezte a közvetlen kommunikációt a nézőtér és a kispad között.

Image result for thomas schneider headset

Mostantól kezdve mindennaposak lesznek a fejhallgatóval meccset néző edzők a futballban is. Lényegében arról van szó, hogy az edzői stábok egyik tagja a nézőtérről figyeli az eseményeket – mind a pályán történteket, mind pedig a táblagépén a statisztikákat, esetleg visszajátszásokat. Majd a legfontosabb észrevételeit a head-seten keresztül továbbítja az edzői stáb egy másik tagjának, aki a vezetőedző/kapitány mellett foglal helyet a kispadon.

Nem meglepő módon a németek azonnal kaptak a lehetőségen. Az Ausztria elleni 2-1-es vereséggel végződő mérkőzésen máris kipróbálták a technikát. A németek gondosan ügyelnek minden részletre, szinte patikamérlegen számolják ki felkészülésüket, a digitális korszak újításaira is bátran alapoznak. Erről itt olvashattok bővebben.
Szóval szombat este Marcus Sorg a nézőtérről informálta a lent lévő Thomas Schneidert. Azt egyértelműsítették, hogy Jogi Löw nem fog fejhallgatót viselni. „Versenyelőnyökkel akarunk gazdagodni, ennek hatalmas befolyása lesz. A játék rugalmasabb lesz” – foglalta össze Oliver Bierhoff, a Nationalelf menedzsere.

A korábbiakban egyébként az volt a gyakorlat a Nationalelfnél, hogy Marcus Sorg az első félidőkben ugyanúgy a lelátón foglalt helyet, de egészen a félidőig kellett várnia azzal, hogy észrevételeit a kapitány elé tárhassa.

A futballt ez valóban változatosabbá tudja tenni. Felértékelődnek a gyors, határozott, de megalapozott döntések. Aki jól tudja majd monitorozni a játék menetét, komoly előnyhöz juthat. Arra azonban Marcus Sorg is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad folyamatosan információkkal tömni a kollégákat, a kevesebb itt több. Ahogyan a félidei értékelésnek továbbra is nagy szerepe marad, hiszen a vezetőedző lehetőségei korlátozottak a meccs alatt a játékosok utasítására.