Darmstadti sikersztori – bajor segítséggel

Nagy utat tett meg a Darmstadt addig, hogy végre ismét a Bundesligában szerepelhessen. A hesseni csapat 1978-ban és 1981-ben két alkalommal már feljutott a Bundesligába, így egy-egy szezont már eltöltött a legjobbak között. A mostani feljutásukhoz azonban szinte csoda kellett. De minimális is egy segítő kéz.


A ’Liliomok’ 2007-ben a harmaosztályból is kiestek, az utolsó fordulóban épp a Bayern II győzte le őket. Összesen négy szezont töltöttek el a negyedosztályban, közte kétszer majdnem még lejjebb csúsztak. Szakmai problémáikat tovább növelték a pénzügyi problémáik. 2008-ban a klub külső segítséget kért: Uli Hoeneßhez fordultak, aki még a 2007/08-as szezon vége előtt megszervezett számukra egy jótékonysági meccset: a ma már jól ismert recept szerint, a Bayern játszik egy barátságos meccset náluk, a találkozó bevételeit pedig teljes egészében nekik adományozzák. Ez az akkori beszámolók szerint 200.000 Eurót tett ki. Ami elegendő volt ahhoz, hogy a klub megkapja a licencet a Regionalligához (átszervezés miatt ez lett az új negyedosztály) illetve ahhoz, hogy a darmstadti bíróság megszüntesse a fizetésképtelenségi eljárást./ A Bayern 11-5-re nyerte meg a teltházas meccset. Miro Klose és Oliver Kahn kivételével minden sztárját magával vitte./

A Darmstadt célja ekkoriban a másodosztályba való visszajutás lehetett. 2014 nyarán ez sikerült is nekik. A lendületük pedig odáig hajtotta őket, hogy első másodligás évükben nyomban kiharcolják a feljutást a Bundesligába. Ez például a jóval kedvezőbb pénzügyi helyzetben lévő RB Lipcsének nem jött össze.
A Bayern a segítségével megmentett a felszámolástól egy több, mint 110 éves klubot, önmagában azt elérte, hogy ebben a 150.000-es városban megmaradjon a futball. És része volt abban, hogy most legalább egy évig minden második szombat egyfajta népünnepély legyen a városban.

A Bayern, amelyet rendre azzal támadnak, hogy kiszipolyozza a német futballt, azóta már intézményesítette ezt az ötletet. Így nemcsak azzal segíti a többieket, hogy a TV-s bevételekből nem követel magának annyit, amennyi a népszerűsége illetve játékereje okán járna, hanem aktívan cselekedve is. A Mia San Solidarität a klub 16 alapelvének egyike.