Az EB-történelem 10 legjobb német meccse

Tizenötödik alkalommal indul útjára a labda az Európa-bajnokságokon. Németország rekorderként tizenkettedszer vesz részt rajta. Rengeteg feledhetetlen meccsen van túl a Nationalelf. Ezekből szemezgettünk.


Az nyilvánvaló, hogy egy döntőt aligha lehet überelni, Németország 1972-ben, 1980-ban és 1996-ban is megnyerte az EB-t, míg 1976-ban, 1992-ben és 2008-ban emlékezetes döntőket bukott el. A következő lista az ezeken kívülálló mérkőzésekre összpontosít:

1. 1996 Anglia – Németország 1-1 (5-6)

Kétségkívül sokak számára az 1996-os elődöntő a legkedvesebb emlék az Európa-bajnokságokról. 30 évvel azután, hogy Anglia egy szabálytalan góllal legyőzte a németeket VB-döntőben, a felek ismét komoly tétmeccsen mérhették össze erejüket a Wembley-ben. Drámai mérkőzés volt ez, mindkét csapatnak ziccerei voltak a győzelemhez, még a hosszabbításban is, amikor az aranygól mindent eldönthetett volna. Végül tizenegyesekre ment ki a dolog, ahol a németek egy kicsit jobban bírták. A hatodik körben Andy Köpke védte Gareth Southgate büntetőjét, Andy Möller magabiztosan értékesítette a sajátját, majd csípőre tett kézzel ünnepeltette magát. Legendás pillanatok.

2.2008 Portugália – Németország 2-3

A dobogóra kívánkozik a 2008-as negyeddöntő. Már csak azért is, mert az új világbajnok generáció egyik alapkövét jelenti. Nem kezdődött jól a németeknek az alpesi EB, csak a második helyen végeztek a csoportjukban, a játék is felemás képet mutatott. Aztán jött a negyeddöntő, ahol a Nationalelf hírtelen nagy sebességre kapcsolt. A Schweini-Poldi kettős vezérletével legyalulták a végső győzelemre is esélyes portugálokat. Cristiano Ronaldo, akárcsak a többi párharcban (2006, 2012, 2014), momentumig alig jutott. Ezúttal Arne Friedrich mesteri teljesítményének is köszönhetően.

3. 1976 Jugoszlávia – Németország 2-4

Azt mindenki tudja, mennyire fanatikusak a szerb szurkolók. Éppen ezért akkora bravúr Jugoszlávia 1976-os legyőzése. Abban az évben a délszláv ország adott otthont a négyesdöntőnek. Az elődöntőben Németország a házigazdákkal találkozott Belgrádban. A jugók már kettővel is vezettek a VB-címvédővel szemben. Majd Helmut Schön cserékre szánta el magát. A félidőben beálló Heinz Flohe szépített, majd jött Dieter Müller, aki előbb egyenlített, majd a 2X15 perces hosszabbítás utolsó perceiben még kétszer betalált. Teljesítményének értékét emeli, hogy legelső válogatott mérkőzésén szerepelt.

4. 1972 Anglia – Németország 1-3

Felkerült a listára egy selejtezőmérkőzés is. 1972-ben a csoportmeccseket még egy ki-ki párharc követte. A tulajdonképpeni negyeddöntő döntött arról, ki utazhat az Európa-bajnokságra. Németország 1972-ben Angliával csapott össze az EB-ért. A kapitánynak a sérülések mellett a Bundesliga bundabotrányban eltiltott játékosokat is nélkülöznie kellett. Így esett a választása a Bayern 20 éves fiataljára, Uli Hoeneß-re, aki második válogatott meccsén Günther Netzer segédletével a hátára vette a csapatot. A mérkőzés remekül megmutatja, hogy Uli Hoeneß játékosként is kora egyik legjobbja volt. A Sport Bild 2011-es szavazásán egyébként az angliai meccset hozták ki minden idők legjobb német válogatott meccsének.

5. 1996 Németország – Horvátország 2-1

Az utókor szemszögéből a csapategység és mentális erő szimbólumaként marad meg az 1996-os EB-győztes együttes. A németek büntetőpárbajt is nyertek, majd aranygóllal győztek a döntőben. Mindezek előtt pedig egy igazán durva összecsapást abszolváltak a negyeddöntőben. Christian Ziege úgy foglalta össze: „Ez volt életem legmocskosabb mérkőzése.” A találkozó hőse Matthias Sammer, aki valószínűleg ezzel a teljesítménnyel került az Aranylabda-szavazók látókörébe.

6. 2008 Németország – Törökország 3-2

A meccs, amiből percekig semmit sem láttunk. A törökök ezen az EB-n valahogyan mindig vissza tudtak jönni a meccsbe. Úgy tűnt, hogy az elődöntőben is. Aztán mégsem. Jobban kezdtek a törökök, a vezetést is megszerezték. A németek fordítottak, közte Klose gólját a közvetítés hibájából nem láttuk élőben. A török válogatott vissza tudott kapaszkodni. Aztán jött Philipp Lahm, aki egy mesteri kényszerítőt követően lőtte be csapatát a döntőbe.

7. 1980 Németország – Hollandia 3-2

Az angolokhoz hasonló hagyománya van a német-holland párharcnak is. Ez ugye az 1974-es VB-döntőn indult, amikor az NSZK hazai pályán meg tudta tréfálni az esélyesebbnek tartott hollandokat. 1980-ban Nápolyban az EB-csoportmeccsek alatt csaptak össze. A találkozó leginkább Klaus Allofs teljesítménye okán marad emlékezetes. A Wolfsburg menedzsere mesterhármast ért el, a németek végül 3-2-re győztek, a hollandok már a csoportmeccsek során kiestek, míg a németek végül az EB-t is megnyerték.

8. 1988 Németország – Spanyolország 2-0

A németeknek mindenképpen győznie kellett Münchenben a spanyolok ellen, ha be akart jutni a hazai EB elődöntőjébe. A spanyolok ugyan a XXI. században rendre kifognak a németeken, de ez a meccs is mutatja, hogy nem volt ez mindig így. Rudi Völler duplája végülis a spanyolok kiesését jelentette. A második helyen a ma 57 éves Carlo Ancelotti és Olaszország jutott tovább.

9. 1992 Svédország – Németország 2-3

A Nationalelf gyakran összefut a házigazdával a nagy tornákon. Így volt ez 1992-ben is. A VB-címvédő az elődöntőben Stockholmban küzdött meg minden idők egyik legjobb svéd csapatával. A már egyesített Németország az elejétől dominált, és bár a svédek kétszer is visszajöttek a meccsbe, a németek magabiztosan jutottak be a döntőbe.

10. 2000 Németország – Portugália 0-3

Ide kívánkozik egy vereség is. A legkeményebb vereség. Németország a 2000-es EB-n egyetlen rúgott góllal már a csoportkörben búcsúzni kényszerült. Az utolsó meccsen a cserecsapattal felálló portugálok könnyedén alázták meg Kahnékat. A kiesést követően született meg a végleges döntés: a német utánpótlás-képzést meg kell reformálni. Az akkori bukásból 14 évre rá világbajnoki cím fejlődött ki.