A Bayern München okozza a német futball összes baját?

Nagyon könnyű ráhúzni, hogy a Bayern München miatt van a Bundesliga-csapatok összes baja.

A "strange" ghost moment: This FC Bayern is more dominant than ever - World Today NewsEbben a Lipcsének most lehetnének érvei, de vajon a többieket mi gátolja meg abban, hogy teljesítsék a teljesíthetőt?
– Mi gátolja meg az élcsapatokat abban, hogy megnyerjék a Bayern-nélküli kupaszezont?
– Mi gátolja meg őket, hogy gyűjtögessék a pontokat az ún. kiscsapatok ellen?
– Vajon a Bayern hibája, hogy a Wolfsburg a tavalyi szezon után jelenleg a kiesés ellen küzd?
– Egyáltalán, hogy a patinás csapatok a másodosztálybban szerepelnek?
Csak mert függetlenül a Bayerntől, azért még oda lehet érni a 2-4. helyre a Bundesligában, tovább lehet jutni a kupában, lehet gyűjtögetni a milliókat a nemzetközi kupákban. A Bayerntől függetlenül azért tegnap a Frankfurt is megverhette volna a Bielefeldet. És sorolhatnánk.
A Bayern hegemóniájából még nem kellene annak következnie, hogy minden idők legrosszabb nemzetközi kupaszereplése formálódik a következő szezonra.
És itt nem érv a COVID sem. A COVID érv lehet arra, hogy a német csapatok – a Bayernt leszámítva – végképp nem tudnak veresenyezni a végső győzelemért a nemzetközi kupában, na de egymás között? Ha COVID van, akkor már ki kell esni a másodosztályba? Akkor már nem lehet megnyerni a kupát?
Vajon tényleg megoldaná a Bundesliga problémáját, ha nem a Bayern nyerné meg mindig a bajnokságot? Az emelné a Bundesliga színvonalát, ha a Bayern még ennyire sem tudna versenyezni a nemzetközi légtérben?