Sikersztori Bayern-módra

Sikersztori. Sokszor jönnek a fanboy-kommentek a Facebookon, hogy az éppen aktuális kedvenc csapata megverte a Bayernt, meg különben is mennyire gáz a Bayern. Persze, a futballban van vereség is. Surprise!  És minden évben tucatnyi csapat vág neki reális győzelmi reményekkel a BL-nek, hatalmas meglepetés, hogy közülük végül csak egy nyeri meg…

Ugye eredendően ez egy könyvcím volt, a Bayern eddigi két BL-győzelme apropóján. Elsősorban a drámai vereség keltette dacból építkező siker.

De ugyanúgy sikersztori a Bayern különutas gondolkodása is. A külső tőke konszolidált használata, a pénzügyi egyensúly fenntartása és igen, a volt klasszisok aktív szerepvállalása. Az, hogy a Bayern a jelenlegi őrült üzleti és marketing körülmények ellenére a világ egyik legjobb csapata tud maradni, egy sikersztori. Egy példaértékű sztori. Egy minta.

Nem tegnap indult ez. Alex Ferguson írja: „A Unitednél is megpróbáltuk ezt kihasználni, az ihletet – legalábbis részben – a Bayern Münchentől kaptam. Az 1990-es évek közepén felkerestem Martin Edwardsot, és felvetettem neki, hogy a United tanulhatna kicsit a Bayerntől, és kihasználhatná az egykori United-játékosok adottságait. Ezek az emberek ismerik a klubot, tudják, hogy mit képviselünk, értékelik, hogy mindig a kiválóságra törekedtünk, és fantasztikus hírnevüket és megítélésüket kihasználva kiváló példaképek lehetnének. A Bayern ezt remekül csinálta, olyannyira, hogy gyakorlatilag egykori legjobb játékosai irányították a klubot.”