“Ő volt az, aki a Real Madrid történetét megváltoztatta”

Különös vállalkozás volt összehozni Jupp Heynckes élettörténetét köyv formájában. Három ország kilenc csapatával kapcsolatban kellett kiegyensúlyozott, de legalábbis aggálytalan sztorit felvázolnom. Előzetesen emiatt voltak kétségek bennem, de végül is olyan formába sikerült öntenem Jupp Heynckes szerepvállalásait, így az 1998-as BL-győzelmét, amit bátran engedtem ki a kezemből. Remélem, hogy a futballról máshogyan gondolkodók is fogják olvasni a könyvet és közülük is lesz, akinek tetszeni fog.

A könyvben akarva-akaratlanul is összehasonlítottam az egyes állomások közti különbségeket: milyen légkört nyújtottak Jupp Heynckes számára a fejlődéshez, illetve milyen módon tudta maga Jupp Heynckes is alakítani az ottani légkört. Vannak nagyon szép történetek, ilyen a bilbaói vagy tenerifei kaland, de vannak rosszul elsült próbálkozások, ilyen a frankfurti.

Nem lehetet elmenni szó nélkül a mester két BL-győzelmének összevetése mellett. Két önmagában is óriási siker. Amit azonban csak növel, hogy két egymástól eltérő légkörben megszülető sikerről beszélünk. A Real Madrid és a Bayern München a topfutball két élkubja, ha a Bajnokok Ligája statisztikákat nézzük, akkor talán épp a két legnagyobb is. De totálisan mésképp menedzselt klubok.Természetesen is itt nehézkes volt megteremteni az események teljességének képét abból a szempontból, hogy személyesen a Real Madrid klubfilozófiáját nem kedvelem, míg a Bayern Münchenét kifejezetten magasztalom. Az nem volt kérdéses számomra, ha a Real Madridnál eltöltött 1997/98-as szezon leírásának is Jupp Heynckes szemszögéből kell megszületnie, szerintem ez sikerült is. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontosnak ítéltem meg annak felvázolását, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, gondolok itt a szinte átléphetetlen elvárásokra, a klubvezetés struktúrájából fakadó falakra vagy a teljes keretnyi szupersztárok kezelhetőségének kérdésére. És akkor még csak ezután jön annak a feladatnak a megoldása, hogy a Bajnokok Ligája győzelem mindig emberfeletti teljesítményt követel meg csapattól/edzőtől.

Fontos volt számomra, hogy kellőképpen kiegyensúlyozottan mutassam be Jupp Heynckes búcsúját is, hiszen szemben 2013-mal, ahol már félévvel a győzelem előtt eldőlt, hogy a Bayern Münchennek új edzője lesz, 1998-ban a Real Madridnál a BL-győzelmet követően vált a nyilvánosság számára is biztossá a távozás. Meggyőződésem, hogy bár ennek a szezonnak a bemutatása volt az egyik legnehezebb feladat a könyvben, végül mégis az ekkor egymásnak feszülő vélemények sikerült az egyik legjobban megjelenítenem a könyvben. Talán azok számára is felhasználható nézőpontot adva, akik nem Jupp Heynckes csodálóiként, hanem semlegesként vagy épp a Real Madrid követőjeként veszik kezükbe a könyvet.

Líra könyv - az online könyvesbolt

A Jupp Heynckes könyv időközben megérkezett a könyvterjesztőkhöz is. Akár online is beszerezhetitek, akár a könyvesboltokban is. Dedikált példányért írjatok nekem.

Libri: https://www.libri.hu/szerzok/petho_andras.html

Líra: https://www.lira.hu/hu/szerzo/dr-petho-andras

Bookline: https://bookline.hu/szerzo/petho-andras/230864?page=1

Felvidék: https://bookline.sk/szerzo/petho-andras/230864?page=1

Partium és Erdély: https://bookline.ro/szerzo/petho-andras/230864?page=1

Dedikált példány:

András Pethő