Szoboszlai Dominik és a magyar átigazolási rekordok

A jelenkori magyar labdarúgás legnagyobb átigazolása válik valósággá ezekben az órákban. Szoboszlai Dominik nagyjából 70 millió Euróért egy patinás topklubhoz, a Liverpoolhoz igazol.

Nem nagyon lehet találni olyan példát a jelenkori magyar futballban, hogy egy igazán-igazán nagy klub magyar játékost presztízsigazolásként szerez meg az első csapatába, különösen nem ilyen összegekért. Persze éppen a Liverpolol keretében voltak magyarok az elmúlt időszakban. Olyan BEK/Bl-győzteseknél, mint a Dortmund, a PSV, a Porto vagy a Benfica is játszottak magyarok.

De ez most valami igazán nagy. 70 millió Euró az egy picivel nagyobb összeg, mint amit a Barcelona fizetett Zlatan Ibrahimovicért az Internek. Oké, történelmi távlat. De ekkora összegért igazolta le Rodrit is a Manchester City vagy épp a múlt héten Kai Havertzet az Arsenal. BL-győztes csináló játékosok.

Sajnos a magyar futball igazán jó időszakai között akkor időbeli szakadékok vannak, hogy nehzen lehetne generációkon átívelően megvizsgálni az átigazolási rekordokat. Értelemszerű, hogy a Détári Lajos átigazolását nem lehet összehasonlítani a mostani értékviszonyokkal, amiként az 1956-os emigráns világklasszisokat sem. Nem is mindenkinél értelmezhető az átigazolás szó. És akkor még át is kell valahogyan váltanunk Euróba a dolgokat. Szerencsére ez utóbbit a transfermarkt megtette.

De azért érdekes a lista így is: 

  1. Szoboszlai Dominik (2023 Liverpool) 70 millió
  2. Szoboszlai Dominik (2021 Lipcse) 22 millió
  3. Dzsudzsák Balázs (2012, Dinamo Moszkva) 19 millió
  4. Dzsudzsák Balázs (2011, Anzsi Mahacskala) 14 millió
  5. Détári Lajos (1988, Olympiakosz) 8,7 millió
  6. Szalai Ádám (2013, Schalke) 8 millió
  7. Szalai Ádám (2014, Hoffenheim) 6 millió
  8. Sallai Roland (2018, Freiburg) 4,5 millió
  9. Kádár Tamás (2019, SD Luneng) 4 millió
  10. Vancsa Zalán (2022, Lommel) 3 millió