“Lionel Messi nulla százalékban érdemli meg az Aranylabdát”

Az év vége felé közeledve ismét felcsapnak az Aranylabda-szavazás miatti viták. Nagyszerű csapat- és egyéni teljesítmények, marketingértékek, az életpálya méltatása, sok-sok érv elhangzik.

FIFA Ballon d'Or 2021 finalists: Full list of nominees for men's & women's awards, Kopa and Yashin trophy | Sporting News

Mindenkinek van egy jelöltje. Természetesen ismét sokan vélik úgy, hogy Lionel Messi és Cristiano Ronaldo között kellene eldönteni a szavazást. Leginkább csak mert… Leginkább tautológiába mélyedve, miszerint azért kapnak Aranylabdát, mert jók, és azért jók, mert sokszor kapnak Aranylabdát. Szó sincs arról, hogy ne két kivételes tehetségű, hozzáállású és teljesítményű játékosról lenne szó. Természetesen elismerésre méltó az egyes évek aktuális teljesítménye és úgy általában az életpálya összteljesítménye.

Ahogyan az elmúlt 13 évben még tucatnyi extraklasszisé is. És itt nemcsak Wesley Sneijder, Didier Dogba, Franck Ribéry, Manuel Neuer vagy éppen Virgil van Dijk neve kiemelendő, hanem Gigi Buffon, Xavi, Andres Iniesta, Arjen Robben, Kevin de Bruyne, Henry Kane, Angel di Maria, de még Neymar vagy Ibrahimovic is. Hogy olyanokba, mint Philipp Lahm bele se menjünk külön. És még mindig csak kapargatjuk a sok-sok csodálatos játékos körét, akik teljesítményükkel kiérdemelték volna az egyéni elismeréseket is.


Az elmúlt 13 évben egyetlen egyszer sikerült áttörni ezt a falat, amit a nemzetközi marketing állított: 2018-ban Luka Modric révén. 2020-ban, amikor Robert Lewandowski és a Bayern München legyalulta Európát, inkább oda se adták az Aranylabdát (kiemelendő, hogy a FIFA és az UEFA díját egyaránt a lengyel klasszis kapta.) Aki egyébként nemcsak 2020-ban és 2021-ben nyújtott kiemelkedőt, hanem immáron az egy érát kezd kiépíteni magának: az elmúlt hat évben ugyanis az európai csúcsfutballban senki sem lőtt annyi gólt, mint ő. Senki. Hat év már hosszú idő. Lewandowski nem átmenetileg kiemelkedő, hanem hat év távlatában megkerülhetetlen.

Hogy ez elég lesz-e az Aranylabdához, erősen kérdéses. Sokan azt mondják, hogy a megnyert nemzetközi díjak miatt Ngolo Kanté vagy Jorginho kell, hogy megkapja. A brazil Ronaldo szerint, most figyelj! Karim Benzemának kellene megkapnia.


Sandro Wagner az elmúlt években egyre gyakrabban mondja el véleményét a közvélemény számára is, a DAZN-on szakértőként is dolgozik. Nagyon szimpatikus fickó, a vasárnapi Bundesliga-rangadón is vele hallgattam a közvetítést. Szerinte Giorgio Chiellininek kellene megkapnia az Aranylabdát. Az érveit aligha lehet elutasítani, az összességében unalmas Európa-bajnokság egyik üdítő figurája volt, egyébként évek óta a legmagasabb szinteken focizik. Ami viszont érdekes, hogy Wagner kifejezetten elmondta, kertelés és köntörfalazás nélkül, hogy Lionel Messi nulla százalékban érdemli meg az Aranylabdát. Semmi finomkodás, hanem egyszerűen kimondva, amit azért legtöbben gondolunk.

Az Aranylabdát 2021. november 29-én fogják odaadni. Egy év szünet után, mivel a France Football 2020-ban úgy döntött, hogy a nemzetközi küzdelmek befejezése és a nemzetközi felháborodás ellenére nem osztják ki a díjat.