Euro 2032: Olaszország és Törökország közösen pályázna

Éppen egy hónappal ezelőtt írtam cikket arról, hogy hamarosan kiderül, hol rendezik meg a 2028-as Európa-bajnokságot.

Nos, egy friss hír alapján arra lehet következtetnünk, hogy a kérdés eldőlni látszik a kérdés, ugyen a Nagy-Britannia és Írország által közösen előterjesztett pályázat vetélytársa, az örökös lemaradó Törökország biztosra látszik menni, és inkább a 2032-as rendezésre erősítenek rá egy másik visszatérő pályázóval, Olaszországgal.

A jelenlegi állás szerint a 2032-es tornára éppen ez a két ország pályázik. Mellettük Oroszország is bejelentette a szándékát, de ők ugye most futballszövetségi szinten is büntiben vannak az Ukrajna ellen indított háború indokával.

Ha a két ország közösen pályázik, akkor tulajdonképpeen biztossá is válik, hogy a pályázat támogatást kap az október 10-ei szavazáson. Ezzel párhuzamosan pedig a 2028-as angol/ír/skót/walesi/-északír pályázat is nyer.

Olaszország eddig kétszer rendezett EB-t (1968 és 1980 + 2021-ben Róma), mellette 1934-ben és 1990-ben világbajnokságot is. A nemzetközi kupadöntők visszatérők a két országba.

Pedzegetik egyébként, hogy a 2032-es tornát már 32 csapat részvételével rrendezik meg. Engem mondjuk már a tökéletes 16-os lebonyolítás megtörésével elvesztettek, így maradt az, hogy reméljem, hogy pénzzel nem tudja majd bevásárolni magát egyetlen kívülálló – nem az UEFA égisze alá tartozó – ország sem a tornára.