A Nemzetek Ligája 2022/23-as kiírásának menetrendje

Sorsoltak a Nemzetek Ligájában. Sikerült is egy igazán impozáns csoportot összehozni a német, az olasz, az angol és a magyar válogatott részvételével.

UEFA Nations League on Twitter: "? 2022/23 Nations League draw ✓ Most exciting group is ____ ? #NationsLeague https://t.co/BT5F3scKPM" / Twitter

A magyar válogatottnak jól jött, hogy a Nemzetek Ligája a COVID miatt még az azt megelőző kiírásához képest is jóval kisebb érdeklődést keltett a nemzeti válogatottak, illetve játékosai irányában. Így az új sorozatban már a legjobbak között, az A-divízióban szerepelhet. Meg is kapta a nyakára a két EB-döntőst, valamint a Hansi Flick irányításával makulátlanul kezdő német csapatot. A másik három válogatott triásza pedig eleve csemege minden futballszerető számára.

Szóval a hat csoportmeccset egyaránt 2022-ban rendezik: júniusban négy meccset, szeptemberben pedig kettőt. Az A-liga csoportgyőztesei 2023 júniusában fogják lejátszani a négyesdöntőt.
Megéri jól szerepelni, mert 12 csapat a Nemzetek Ligája “jó” szereplése jogán fog majd helyet kapni a 2024-es Európa-bajnokság pótselejtezőjén. Ráadásul olyan 12 csapat, amelyik nincs benne abban a 20-ban, amelyik saját jogán kiharcolja a részvételt a normál EB-selejtezők során, és amely nem Németország, hiszen a németek rendezőként tutira ott lesznek a tornán. A 12 csapat közül három jut majd ki az EB-re. Hasonló formátum szerint, mint a VB-pótselejtezőknél lesz.

Érdekes egyébként, hogy Európa kettészakadt, a nyugati országok válogatottjai – a miniállamok kivételével – rendre a legjobbak között szerepelnek, az északi és keleti országok a B-csoportban, délkelet pedig többnyire a C-csoportban: