Változhatnak a válogatottsági szabályok

Nemrégi hírek szerint változhatnak a válogatottsági szabályok. A futballban elég szigorú szabályok vonatkoznak a nemzetváltásra. A legfontosabb: ha pályára lépsz tétmeccsen, akkor már csak ebben a válogatottban játszhatsz. A barátságos meccsek nem számítanak, Jermaine Jones vagy Roman Neustädter is játszott a Nationalelfben, mielőtt az amerikai vagy az orosz válogatott tagja lett volna.


A Zöld-foki-szigetekről léptek elő az igénnyel, és úgy tűnik, hogy a FIFA komolyan foglalkozni fog vele. A kis országból több neves játékos is származik, Nani, Patrick Vieira, Henrik Larsson vagy épp Cristiano Ronaldo is rendelkezik itteni felmenőkkel. Ők elsősorban azokra mennének rá, akik még aktívak, de már kiszorultak a válogatottjukból. Illetve olyanokra, akik bemutatkoztak ugyan a válogatottjukban, de csak 1-2-szer játszottak, nem tudtak érvényesülni.

Több lehetséges megoldás is felmerült, így például az, hogy két év kihagyás után váltani lehessen. Hasonló szabály majdnem minden sportágban van. Ez nyilvánvalóan segítené a kisebb országokat, így a 2022-es VB-nek otthont adó Katart is, akik kézilabdában már eljátszottak hasonlót. A következményeket látjuk, teljesen felforgatná a sportágat. A világbajnokságokat mindenképpen.

És persze hátrányos lenne a Nationalelf számára, amelynek nem kell honosítgatnia, (lényegében) minden posztra van több olyan játékosa, akit a német futball nevelt ki és aki egész életét Németországban élte le, és persze méltó arra, hogy fölvegye a négycsillagos mezt.